Blackberry rykker også ind i selvkørende biler

Den canadiske mobilproducent håber at være med til at skabe 650 nye jobs og få fodfæste på den nye, fremadstormende marked.

Canadas premierminister Justin Trudeau fik mandag en rundtur i det nye Blackberry QNX-testcenter i Ottawa, hvor mobilproducenten nu har kastet sig over selvkørende biler. Foto: Blair Gable, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BLAIR GABLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den pressede, canadiske mobilproducent Blackberry kaster sig nu også over selvkørende biler og forventer, at det kan skabe 650 jobs i løbet af nogle år.

Det oplyste Blackberrys topchef, John Chen, da han annoncerede, at Blackberry indgår et partnerskab med University of Waterloo, som er Blackberrys hjemby, om at opbygge et testcenter for selvkørende biler, skriver nyhedsbureauet Reuters. Samarbejdet omfatter også Polysync, som producerer systemudvikling, og Renesas Electronics, der laver elektronik og halvledere. Blackberry forsøger dermed at gøre sig uundværlig på et nyt område, efter at det klassiske salg af mobiltelefoner har lidt et solidt knæk.

Mobilproduktionen er udliciteret

Blackberry, der har omkring 5.000 ansatte, skyder selv 100 millioner canadiske dollars i projektet over de næste år.

Selvkørende biler skal kunne transportere folk rundt uden en chauffør bag rattet men ud fra oplysninger og målinger fra et væld af små følere langs vejene, som sender oplysninger over internetforbindelsen til bilen.

Blackberry var i mange år erhvervslivets foretrukne mobilmærke, fordi al kommunikation kørte på Blackberrys eget, sikrede net. Men efterhånden som især Samsung og Apple fik fat med deres smartphones, kom Blackberry i problemer og formåede ikke - trods flere forsøg og flere udskiftninger i både topledelsen og strategiplanerne - at komme tilbage til fordums storhed. Nu har Blackberry udliciteret sin mobilproduktion, mens selskabet efter flere fyringsrunder koncentrerer sig om at producere sin QNX-software og kunne styre mobilt udstyr ved at indbygge sin software i sensorer, kameraer og alt øvrigt udstyr, som bl.a. en selvkørende bil har brug for.

Samarbejder med Ford

Blackberry og universitetsforskerne har fået grønt lys til at teste Fords selvkørende Lincoln-biler på offentlige gader i Ontario, og de arbejder også direkte sammen med Ford på bilerne, som ventes på markedet i 2021.

Der er mange om buddet på fremtidens selvkørende bil. Bilproducenterne selv frygter, at teknologigiganter som Google og Apple skal sætte sig på »deres« område, og forsøger derfor at holde sig i femte gear i udviklingen.

Blackberry indgik 15. december en aftale med den kinesiske teknologigigant TCL, som bedst er kendt som TV-producent men er det fjerdestørste mobilmærke i Nordamerika, om den fremtidige produktion af Blackberry-telefoner. TCL producerer i forvejen telefoner under Alcatel-mærket men skal fremover også producere Blackberry-telefoner med Blackberrys sikkerhedssoftware indbygget. Aftalen gælder i alle lande med undtagelse af Indien, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh og Indonesien, hvoraf flere er Blackberrys egne største markeder.

Blackberry omsatte i tredje kvartal for 156 millioner dollars.