Blackberry fortsætter direktørfyringer

Mobilproducentens midlertidige topchef tager hårdt fat og vender fokus mod virksomheder og storkunder.

Blackberrys midlertidige topchef, John Chen, er gået usædvanligt hårdhændet til værks for at rette mobilproducenten op fra de økonomiske ruinter. Arkivfoto: Lucas Jackson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON

Finansdirektøren i den pressede, canadiske mobilproducent Blackberry er sat på porten og får følgeskab af to andre chefer som led i den nye topchefs lovede oprydning i selskabet.

John Chen blev tidligere i november indsat som midlertidig topchef, efter at Blackberry besluttede alligevel ikke at ville sælge sig selv men i stedet fokusere på virksomheder, det offentlige og store kunder, sådan som det også var tilfældet, før smartphonebølgen ændrede verden.

Finansdirektør Brian Bidulka forlader 1. marts Blackberry men vil indtil da være særlig rådgiver for John Chen, som i stedet har udnævnt James Yersh til at stå for økonomien. Yersh har arbejdet i Blackberry siden 2008.

Farvel til endnu to direktører

Sammen med Brian Bidulka går Blackberrys nummer to og daglig driftschef, Kristian Tear, samt markedsføringsdirektør Frank Boulben. De har begge været dybt involveret i de nylige sparerunder og i navneskiftet fra Research In Motion (RIM ) til Blackberry.

Den 58-årige John Chen har gjort det klart, at han vil have Blackberry til at fremstå som topleverandør af mobiltelefoner og mobilstyring. Han vendte sidst i 1990erne softwareselskabet Sybase, som siden blev købt for 5,8 milliarder dollars af den tyske softwaregigant SAP.

Blackberrys topchef gennem lidt over halvandet år, tyskeren Thorsten Heins, blev vippet ud i begyndelsen af november med en pæn fratrædelse i baglommen. Kort forinden var en større fyringsrunde, der skal skære en tredjedel af de ansatte væk, blevet annonceret.

Kæmpe spareplan

Blackberrys toptelefon fra januar i år, Z10 med det nye Blackberry 10-styresystem, har haft et skuffende salg, og Blackberry måtte tage en milliardstor afskrivning på de ikke-solgte telefoner, samtidig med at der blev sat en spareplan i kraft, som betyder fyring af en tredjedel af de ansatte. En ny toptelefon, Z30, kom for nylig.

Blackberry var tidligere erhvervslivets foretrukne mobiltelefon, fordi telefonerne havde fuldt, fysisk tastatur, og fordi al kommunikation kørte på Blackberrys eget, sikrede net. Som mange andre blev Blackberry imidlertid overhalet indenom, da Apples første iPhone startede smartphonebølgen. I dag er Blackberry en skygge af sig selv, mens omkring 80 procent af alle leverede smartphonetelefoner kommer med Googles mobilstyresystem Android og omkring 13 procent med Apples iOS. Selv Windows Phone fra Microsoft har nu overhalet Blackberry på verdensplan.

Med i Blackberrys bestyrelse sidder svenskeren Bert Nordberg, tidligere topchef i mobilproducenten Sony Ericsson og bestyrelsesformand for den danske vindmølleproducent Vestas.

Blackberry har 170 mand ansat på sit udviklingscenter i Malmö i Sverige, der er Europas tredjestørste. Om og hvordan fyringsrunden vil påvirke centeret, vil først stå klart senere.