Black Friday sender Dankort-omsætningen i novemberrekord

Dankort-omsætningen lå på 31 mia. kr. i november, hvilket er 1,1 pct. højere end i samme måned sidste år, når der korrigeres for de normale sæsonudsving. Ukorrigeret var stigningen på 4,2 pct. til 31,3 mia. kr., viser tal fra Nets.

Dankortomsætningen lå på 31 mia. kr. i november, hvilket er 1,1 pct. højere end i samme måned sidste år, når der korrigeres for de normale sæsonudsving. Ukorrigeret var stigningen på 4,2 pct. til 31,3 mia. kr., viser tal fra Nets. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wunderkind/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omsætningen er den højeste nogensinde målt i november måned, hvilket blandt andet skyldes, at årets Black Friday blev den største handelsdag nogensinde med en omsætning på 2,1 mia. kr. Der er dog stadig et stykke op til eksempelvis omsætningen på 35,4 mia. kr. i december sidste år.

Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, maner dog til besindighed oven på tallene.

»Før man før armene for højt op over hovedet af bare forbrugsbegejstring, så skal man dog huske på at mange danskere formentlig har valgt at gøre store dele af deres juleindkøb på årets Black Friday.«

»Black Friday rykker således rundt på danskernes forbrug, men får dem ikke til at bruge flere penge, end de ellers ville have gjort her op til jul. Hvad butikkerne vinder på karrusellerne på Black Friday i november, taber de på gyngerne i oktober og december,« vurderer Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Danske Erhvervs cheføkonom, Steen Bocian, peger ligeledes på, at Black Friday kan spille kispus med tallene. Han peger dog på, at der alt andet lige er fremgang i økonomien.

»Der er ingen tvivl om, at det private forbrug er i fremdrift - men det er dog værd at bemærke, at forbruget var faldende i både andet og tredje kvartal i år, så der er langt fra tale om en forbrugsfest.«

»Når man dertil lægger, at Black Friday-udsalget flytter rundt på vores forbrug, så er der ikke basis for at tale om høj forbrugsvækst aktuelt, men fremgang er der dog tale om,« skriver Steen Bocian i en kommentar.

Antallet af dankortbetalinger steg 4,4 pct. til 108,2 mio. i november i år i forhold til samme måned året før.