Blåt er godt

Acers mini-PC, Aspire One, er storsælgeren blandt mini-PCerne, som indtager de danske hjem i disse måneder. Det forstår man udmærket.

Først når man har opdateret via nettet, får man ikonet "Keyboard Layout" (yderst til højre), så man kan vælge dansk tastatur overalt. Opdateringerne kører helt af sig selv. Til gengæld kan man ikke umiddelbart slippe af med dem, man har fravalgt, f.eks. som her thai-tastatur. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er lille. Den er smart. Den er blå. Og den vækker stor opmærksomhed, når man tager den frem for at arbejde.

Acers mini-PC, Aspire One, ser ud til at blive storsælgeren blandt mini-PCerne denne jul (få et overblik her)- både solgt i løs vægt og af teleselskaberne med et mobilabonnement oven i hatten.

Første indtryk er noget plasticagtig og gør én lidt skeptisk over for, om den nu også kan holde, denne lillebitte og yderst lette computer.

Men efter nogle ugers ihærdig brug er skepsisen forlængst glemt, og maskinen har ikke fået en ridse i låget, selv om den har været slæbt rundt med hver dag.

Næste problem: Strømstikket er et jordstik! Tåbelig ingeniørtanke, da man stort set aldrig er i stand til at finde en trebenet stikdåse på farten, ind imellem heller ikke derhjemme. (Men samme problem havde HPs mini-PC, 2133.) Sav selv det tredje ben af, så stikket kan bruges overalt.

Bøvl med at få det på dansk
Business.dk har prøvet Linux-modellen, som er den letteste af de to udgaver. Når man tænder første gang, vælger man med et klik, at man vil arbejde med en engelsk brugerflade (dansk er ikke en valgmulighed). Men når PCen så tænder, og man åbner et program, kan man ikke skrive danske bogstaver, og flere forsøg på at rode i »Settings« (Indstillinger) bærer ikke frugt, selv om man omhyggeligt vælger »Danish«. Først når man lettere fortvivlet finder på at bruge den indbyggede opdateringsfunktion, hvorved PCen går på nettet, får man et ekstra ikon, »Keyboard Layout«, hvor man endelig kan vælge dansk - og det virker.

Den slags burde Acer naturligvis selv have klaret i fabrikationsfasen.

Men herefter er det bare at gå i gang.

Startskærmen er delt op i fire grupper: Connect, Work, Fun og Files. Selv om de fine, farvestrålende ikoner ikke er set før, starter et klik på »Browser« den velkendte Firefox, »Writer« starter OpenOffices tekstbehandling (der til forveksling ligner Microsoft Word), Spreadsheets« giver OpenOffices regneark (à la Microsoft Excel) o.s.v. Der er også musik- og filmafspillerprogrammer med.

Det indbyggede Messenger-program håndterer både Microsoft Messenger og Google Talk og Yahoo Messenger. Aspire One er udstyret med Acers eget postprogram, som i store træk kan det samme som Thunderbird og Outlook.

God placering af tasterne

Man må affinde sig med, at selve styresystemet er på engelsk. Det hæmmer børnenes brug af Aspire One, men det lader sig ikke gøre at ændre det. Men tastaturet er selvfølgelig dansk, og tasterne sidder yderst fornuftigt med f.eks. Delete- og Enter-tasterne alleryderst, så man rammer rigtigt (næsten) hver gang. Det er vigtigt, for ofte sidder man ikke på en plan flade og arbejde (maskinen er jo bygget til at tage med på farten overalt), så det lidt mindre tastatur skal lige ind i fingrene.

Til gengæld kræver det lidt større tilvænning, at museknapperne sidder som smalle, lodrette taster på hver sin side af den i øvrigt udmærkede pegeplade. Der går en tid, før man rammer rigtigt de fleste gange. De er en anelse for smalle til, at man let rammer dem uden at skulle kikke.

»Journalistsikret«

Linux-udgaven er »journalistsikret«: Der er de programmer, der er - og så dem, som Acer efterhånden måtte finde på at tilbyde som opdateringer. Det er altså svært at komme galt af sted. Til gengæld er det - mildt sagt - indviklet at forsøge selv at installere andre og flere programmer (det kan sagtens lade sig gøre, men selv om det lykkes, kræver det en vis ihærdighed bagefter også at få et ikon frem, som man kan klikke på).

Det er heller ikke helt logisk, at man skal besøge www.acer.com/aspireone og under »Drivers & Support« selv finde forskellige ekstra programmer, som Acer selv har gjort klar til let at lade sig installere på Aspire One (f.eks. Skype, billedbehandlingsprogrammet GIMP, forskellige spil m.fl.).

I det hele taget kunne et foldet A4-ark med ganske få basistips og på dansk være en ualmindeligt god hjælp til Linux-versionen. Det ville spare utallige frustrationer.

Klar til film og musik

Da Linux er open source, kan man normalt ikke forvente, at der er alt det nødvendige for at kunne høre musik og se film i forskellige formater. Det overrasker tit en førstegangsbruger af Linux, at man selv skal hente, hvad der mangler, og acceptere hver enkelt licens. Men Acer har klogeligt installeret det hele, så maskinen virker, som de fleste vil forvente og kræve fra begyndelsen. Den er altså klar til at vise fotos, afspille film og musik, TV-nyheder på nettet og meget mere. Sådan skal det være!

Det indbyggede netkamera og ditto højttalere fungerer strålende. Lyden fra sidstnævnte er fin. Dog kunne både Aspire One og rigtigt mange andre mini-PCer og normale bærbare forbedres med en egentlig skru op-/ned-drejeknap på siden, så det var let at justere lydstyrken i stedet for at skulle dobbeltklikke på lydikonet nederst på skærmen.

Dog ingen Bluebooth

Et mindre irritationsmoment: Man kan ikke uden krumspring rydde listen over foreslåede opdateringer; lige nu har jeg f.eks. opdateringer til amerikansk, engelsk og sågar thai tastatur ventende - og dem agter jeg ikke på nogen måde at hente og bruge, men de bliver ved med at stå på listen, og jeg bliver ved med at blive mindet om, at der venter softwareopdateringer.

Der er ikke indbygget Bluetooth, hvilket havde været dejligt, men man klarer sig fint uden.

Men alt i alt er Aspire One et rart bekendtskab med en yderst behagelig vægt, nem at tage med og bruge, lynhurtig at starte, når man lige om morgenen skal opdateres med de seneste nyheder på Business.dk, inden man tager hjemmefra, eller notere hurtigt ned, inden man glemmer en ide. Den virker bare, er behagelig at bruge og har, hvad der skal til, så man kan klare de allerfleste opgaver, og den er perfekt på rejser både på jobbet og i fritiden.