Blå blok varsler frasalg af DONG

De borgerlige partier vil igen børsnotere DONG Energy - regeringen afviser planerne.

»Pacific Orca«, der er verdens største vindmølleinstallationsskib specielt konstrueret til at opstille havvindmøller på op til 60 meters dybde, ankom i efteråret til København. Skibet er hyret til Danmark af DONG Energy, der skal bruge det til at installere turbiner på en af selskabets nye havvindmølleparker. Fold sammen
Læs mere

Et delvist frasalg af det statslige energiselskab DONG Energy kan meget vel blive en realitet, hvis magten skifter efter næste valg.

I 2008 måtte VK-regeringen droppe en børsnotering af DONG på grund af krisen. Men Venstre melder nu ud, at partiet ønsker planerne genoptaget på den betingelse, at staten fortsat ejer mindst 51 pct. af selskabet og dermed bevarer kontrollerende indflydelse.

»Vi kan sagtens se et perspektiv i, at man får tilført kapital og viden udefra ved at få DONG børsnoteret på et passende tidspunkt. Det giver selskabet en mulighed for at vækste på en måde, hvor folk har deres egne penge i spil. Men det er vigtigt, at staten bevarer aktiemajoriteten,« siger Venstres finansordfører Peter Christensen, der ikke ønsker, at hele styringen af DONG falder i hænderne på udenlandske investorer fra Kina eller Rusland.

Ideen møder opbakning i resten af blå blok. Finansordfører Mike Legarth (K) betinger sig også, at staten bevarer aktiemajoriteten, mens Ole Birk Olesen (LA) ønsker hele DONG solgt:

»Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke vil gå hele vejen. Privat ejerskab er en fordel.«

Af hensyn til forsyningssikkerheden vil DF-formand Kristian Thulesen Dahl kun privatisere mere end halvdelen af selskabet, hvis staten bevarer ansvaret for energinettet.

Onsdag offentliggjorde Rigsrevisionen en beretning om DONG, der kritiserede Finansministeriets passive rolle over for DONGs voldsomme investeringsniveau. DONG er nu i en meget svær økonomisk situaiton og sandsynligvis kun omkring 35 milliarder kroner værd, mens vurderingen lød på cirka 70 milliarder kroner tilbage i 2008.

Peter Christensen understreger da også, at salget skal ske på et »passende tidspunkt«.

Der vil formentlig gå et par år, før DONG Energy er moden til børsnotering og et frasalg.

»DONG skal have vendt udviklingen og nå en stabil og god indtjening. Samtidig skal børsmarkedet have været stabilt i mindst et år, så vi taler tidligst 2015, men nok snarere 2016 eller 2017, før det er realistisk,« vurderer Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank.

Regeringen har ingen planer om frasalg.

»Jeg kan ikke se tungtvejende argumenter for det. Det handler om forsyningssikkerhed, og den skal man være varsom med,« siger finansordfører John Dyrby Paulsen (S).