Blå blok klar til at bryde Nets-monopol

Driftsproblemer med NemID og Dankortet, problemer med Java og nu Se og Hør-sagen har udstillet mangler i Nets’ datasikkerhed.

Venstre ønsker, at flere selskaber end nets skal stå for driften af NemID. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Digitaliseringsstyrelsens kontrakt med Nets om driften af NemID udløber i 2015, bør staten bryde Nets’ monopol på området. Det er meldingen fra blå blok i Folketinget.

En af de mest markante stemmer i kritikken af Nets-monopolet er IT-ordfører Michael Aastrup Jensen (V):

»Den seneste tids episoder er dråben, der har fået bægeret til at flyde over. Med de krav, som vi stiller til oppetid, og hvor nødvendigt det er for virksomheder og private borgere at kunne logge på NemID hele tiden, er det essentielt, at der er 100 procents oppetid, og at det er så sikkert som muligt. Der har Nets fejlet på de her faktorer i så høj en grad, at jeg ikke kan forsvare, at vi skal fortsætte, som om intet var hændt, når vi kommer i en ny udbudsrunde.«

Michael Aastrup Jensen mener, at flere selskaber skal stå for driften af NemID, sådan at systemet ikke går helt i sort, som der har været flere tilfælde af ved både NemID og Dankortet.

»Jeg er klart tilhænger af den model, hvor man har alternativer og selv bestemmer, altså har nogle autoriseringsmodeller, der afgør, hvem der kan stå for login-modellen til den digitale postkasse. Vi taler minimum tre selskaber, som skal stå for opgaven. På den måde vil de også kunne konkurrere mod hinanden og presse hinanden til at have den højeste grad af sikkerhed og oppetid. Det vil samtidig kunne gøre driften billigere.«

Michael Aastrup Jensen siger, at modellen skal diskuteres i den forespørgselsdebat, som den samlede opposition har rejst.

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører i DF, er også tilhænger af en løsning, hvor flere selskaber står for driften. Han fremhæver, at det skal ske på en måde, som ikke går ud over virksomheder og forbrugere.

»Vi har set, at både Dankortet og NemID ikke har virket, og med den løsning vil driftssikkerheden være større. Det skal i udbud, så andre virksomheder, som har lignende serviceløsninger, kan byde ind. Der er det vores opgave som stat at stille udbudsbetingelser og kravspecifikationer.«

Også Mike Legarth, finansordfører hos de Konservative, mener, at driften af NemID bør overtages af flere udbydere.

»Anvendelighed og sikkerhed er nøglefaktorer. Med flere udbydere kan man skifte over til et andet system ved nedbrud. Som minimum bør der være tre,« siger Mike Legarth. Både S og SF melder, at de er »klar til at kigge på«, om Nets i en ny udbudsrunde i 2015 er den rette virksomhed til at drive NemID, og om flere udbydere bør stå for driften.