Blå blok er åbne for ændringer i Nordsøen

Lav oliepris og sværere borebetingelser gør det vanskeligere at være olieselskab i Nordsøen. Blå blok er åben over for at se på, om der skal ændres ved rammevilkårene for virksomhederne.

Foto: Claus Fisker

Det har aldrig været decideret let at hente olie op fra den danske undergrund. Det sorte guld befinder sig på dybt vand, gemt i kalksten og under stort tryk, men da oliesektoren var ung, var det trods alt lettere, end det er i dag.

Investeringer i ny teknologi har formået at holde hånden under produktionen, men hvis disse investeringer skal fortsætte for at skabe en ny generation af oliemekanik, vil det kræve bedre rammevilkår i Danmark. Sådan har budskabet lydt fra såvel A.P. Møller - Maersk som eksperter og nu også fra tyske Wintershall, og i blå blok er man åben for at se på vilkårene:

»Konjunkturerne har vanskeliggjort en del, og jeg har ikke noget imod, at man får regnet på det. Det er ikke noget, vi skal gøre for at tilgodese olieselskaberne, vi skal gøre det for at tilgodese Danmark og de mange olieansatte. På den måde kan det godt give mening at opdatere rammevilkårene,« siger Hans Kristian Skibby, der er erhvervsordfører i Dansk Folkeparti.

Regeringspartiet Venstre vil ikke afvise, at der kan være noget at komme efter vedrørende rammevilkårene.

»Vores egen vurdering er egentlig, at det fungerer ret godt, som det er. Men når nogen kommer og siger, at der en udfordring, er det naturligt at se på, om vi har de rigtige rammevilkår,« siger Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm.

Konservative er klar

Hvor de to største partier i den blå koalition er åbne for at gå rammevilkårene efter, er de Konservative klar til at skabe vilkår, der kan holde hånden under den faldende produktion i Nordsøen.

»Jeg synes, at man skal lytte til de spillere, der er derude. Jeg er meget indstillet på, at vi ser på de rammevilkår der er, for vi skal have gang i efterforskningen derude. Det handler også om, at vi skal have olie til de næste 30 år, og vi kan ikke forudse, hvornår olieprisen vil stige igen,« siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen.

Nordsøolien har historisk været en speget sag for det politiske Danmark. Dele af venstrefløjen har gennem de seneste mange årtier givet udtryk for, at man i sin tid solgte olien for billigt. Senest har Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, kaldt den politiske aftale om nordsøolien, som VK-regeringen indgik i 2003, for en »hån mod den danske befolkning«, hvorefter han meget bestemt afviste, at hans parti vil lægge stemmer til forbedringer af vilkårene i Nordsøen.