"Bjørnen sover i SAS"

Fagforeningerne holder vejret, inden SAS om nogle uger formentlig kommer ud med den store sparekniv.

Foto: Steffen Ortmann.
Læs mere
Fold sammen
Siden sammenbruddet i forhandlingerne mellem SAS-leldelsen og fagforeningerne for snart to uger siden, har der ikke været kontakt mellem de to parter. Pt. lyder det, at SAS er ved at finde frem til, hvor man skal spare henne, og hvor meget man skal spare. Herefter ventes det, at ledelsen i august vil melde ud, hvordan spareplanen kommer til at se ud.

Fagforeningerne er tilsyneladende smidt uden for døren, og udsigten til nye forhandlinger er yderst usandsynlig. I stedet venter man, at SAS vil pådutte medarbejderne en række sparekrav, som de må rette ind efter.

"Bjørnen sover lige nu. Vi regner med, at der kommer en irrationel beslutning fra SAS-ledelsens side, og det gør mig bekymret for Danmarks infrastruktur. Det er skræmmende, de konsekvenser der kan komme ud af det, som SAS ender med at beslutte. Jeg tror, vi kommer til at rette ind efter det, som SAS dikterer," siger Bo Nielsen, formand og tillidsmand i Ekspeditions Arbejdernes Klub, der repræsenterer medarbejderne i SAS Ground Service (SGS.)

SAS har bebudet, at der skal spares 1 mia. svenske kroner pga. faldende passagertal henover foråret, men flere analytikere har givet udtryk for, at man muligvis kan forvente en endnu større besparelse, efter at SAS har meddelt, at nu vil man på egen hånd finde en fælles løsning for alle fagforeningerne.

"Vi kan ikke surmule nu"
Hos HK Luftfart holder man fast i, at man kommer længst med en fælles beslutning. Og så står man fast ved, at man nu vil se en offensiv og ekstraordinær strategi fremfor endnu en spareplan.

"Situationen er for alvorlig til, at begge parter sætter sig i hvert sit hjørne og surmuler. Det er ikke en konstruktiv løsning at hive stikket ud. Derfor sidder vi pt. internt og beslutter, hvad vi skal gøre og spille ud med over for SAS," siger formand Nicolas Fischer, der ikke vil afsløre, hvad et eventuelt udspil vil indeholde.

De kabineansatte holder, ikke overraskende, også fast i, at forhandlinger er den eneste vej frem, og man vil ikke overlade beslutningerne til ledelsen og aktionærerne.

Det lader umiddelbart til, at det er stilhed før stormen.