Bjørn Kjos stiller piloterne et ultimatum

Breve til de strejkende Norwegian-piloter fastslår, at de skal melde klart ud, om de vil overflyttes til nye selskaber - eller om de vil tage konsekvenserne. Trods klokkeklart budskab afviser luftfartsselskabets ledelse, at der er tale om en trussel.

Foto: JOHAN NILSSON

Ledelsen i det strejkeramte luftfartsselskab Norwegian har stillet sine skandinaviske piloter et klart ultimatum. Det skriver norske NRK.

Den norske nyhedskanal skriver på sin hjemmeside, at den er i besiddelse af breve, som de strejkende piloter har fået fra Norwegian-ledelsen. Brevene har forskellig ordlyd alt efter, hvilket land piloterne er ansat i. Tonen i brevene er særdeles krads - især i dem til de svenske piloter. Her truer Norwegian med fyring, hvis ikke piloterne senest fredag eftermiddag går med til at blive flyttet over i nye dattersekskaber.

»Ifølge loven har du ret til at modsætte dig overflytningen til Services Sweden AB. I så  fald vil dit arbejdsforhold blive termineret på grund af overflødighed i Norwegian Air Norway AS,« står der angiveligt med tilføjelsen:

»Hvis du ikke ønsker overflytning fra Norwegian Air Norway AS til Pilot Services Sweden AB, skal du informere Norwegian inden 6. marts kl. 16:00. NAN og Pilot Services Sweden AB bekræfter hermed at Pilot Services Sweden AB bliver din nye arbejdsgiver med virkning fra overflytningsdatoen 6. marts.«

De dansk- og norskansatte piloter har ifølge NRK modtaget breve med en anden, men lignende ordlyd. De norske piloter skulle dog have fået en tidsfrist på to uger, mens de danske ikke direkte har en fastlagt deadline til at svare på brevet.

Forkellene i fristerne og ordlyden skyldes forskelligheder i de nationale lovgivninger, skriver NRK.

Piloterne skulle have modtaget brevet fra topchef Bjørn Kjos og Norwegian-ledelsen torsdag, men umiddelbart ændrer ultimatummet ikke noget, lyder det fredag fra den norske pilotfagforening Parat.

»Dette handler om reglene ved virksomhedsoverdragelse. Det ændrer intet,« siger Parats kommunikationschef Arve Sigmundstad ifølge NRK.

Norwegian-ledelsen har efterfølgende, sent fredag eftermiddag, offentliggjort en pressemeddelelse, hvor luftfartsselskabet forsøger at gyde olie på de oprørte strejkevande.

Norwegian understreger i meddelelsen, at brevene ikke er ment som en direkte trussel. De skal - trods den barske ordlyd - læses som standardformuleringer, som virksomheden bruger i forbindelse med overførsel af medarbejdere fra et selskab til et andet. Pointen er dog den samme. Piloter, der ikke ønsker at komme med over i de nye selskaber, skal ikke regne med, at der er job til dem i de gamle selskaber.