Bjørn Kjos: Norwegian-piloter forsøgte at ødelægge virksomheden

I en ny selvbiografi fortæller Norwegian-direktøren om, hvordan tillidsfolk angiveligt forsøgte at spolere Norwegians planer om langdistancefly fra London.

Norwegians adm. direktør, Bjørn Kjos, skriver i en ny selvbiografi om, hvordan Norwegian-ansatte aktivt forsøgte at stikke en kæp i hjulet på flyselskabets planer om langdistancefly fra London. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tillidsfolk hos Norwegian modarbejdede aktivt flyselskabets ambitioner om langdistancefly fra London. Sådan lyder anklagen fra topchef Bjørn Kjos i en selvbiografi, der udkommer i dag.

»At se folk bevidst gå ind for at ødelægge sin egen arbejdsplads på denne måde, gav mig en følelse af at være midt i en fortælling af Franz Kafka, hvor der sker mærkelige ting hele tiden. Det eneste man sidder tilbage med er en følelse af en slags svigt,« skriver Bjørn Kjos i bogen, ifølge Aftenposten.no.

Episoden drejer sig angiveligt om, at en række tillidsfolk rejste til de norske flyvemyndigheder i Bodø for at få myndighederne til at sætte en stopper for Norwegians langdistanceplaner fra England.

»Jeg måtte se to gange på disse Norwegian-piloters ansigter. At der fandtes centrale tillidsvalgte, som var villige til at tage til Bodø for at prøve at hindre deres eget selskab i at starte langdistanceruter, hvor folk kunne flyve billigt, var næsten ikke til at tro - især fordi de burde vide, at en tredjedel af passagererne blev fragtet til langdistancebaserne med fly, de selv fløj. Hele fremtiden for disse fly var jo netop afhængig af, at vi formåede at skabe en bæredygtigt langdistanceoperation,« skriver Kjos i bogen.

Tillidsfolkenes lykkedes ikke med deres intentioner, og Norwegians ekspansion i Gatwick-lufthavnen med langdistanceruter til USA har været en af de største succeser i flyselskabets historie. i 2002 havde Norwegian fem indenrigsruter i Norge. I dag er de Europas 10. største flyselskab og det tredjestørste lavprisselskab efter Ryanair og Easyjet.

Modstanden mod Norwegians langdistanceplaner har været, at de flyves af datterselskabet Norwegian Air International, der er indregistreret i Irland og dermed omgår den norske arbejdsmarkedslovgivning. Dermed kan Norwegian i princippet flyve flyene med personale hyret i Thailand på ruter mellem USA og Europa.

Bjørn Kjos har selv skrevet bogen, der udkommer i Norge i dag med titlen »Høyt og lavt«. Den adm. direktør har tidligere skrevet krimien »Murmanskaffæren«, der foregår på det norske luftvåbens flyvebase i Bodø, hvor Bjørn Kjos selv har gjort tjeneste som jagerpilot.