Bjarke Ingels taber pusten: Aflyste projekter, dyr studietur og kunst koster kassen

Stjernearkitekten har netop fremlagt et »mindre tilfredsstillende« regnskab for sin arkitektgruppe. To store aflyste projekter, en dyr studietur og en kompleks kunstinstallation har presset indtjeningen.

Bjarke Ingels Group med Bjarke Ingels i spidsen blev grundlagt af Bjarke Ingels i 2005 og har siden udviklet sig til en verdensomspændende virksomhed, der ud over kontorer i København og New York har afdelinger i London og Barcelona. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en årrække med stor vækst har den danske arkitekt Bjarke Ingels nu tabt pusten.

Stjernearkitekten, der har samlet sine verdensomspændende aktiviteter i BIG Brand Group, kom ud af 2018 med et fald i bruttoomsætningen på fire pct. til 349,4 mio. kr.

Heller ikke målt på indtjeningen har arkitektgruppen klaret sig godt i det forgangne år. Driftsindtjeningen faldt 54 pct. til 44,5 mio. kr. På bundlinjen landede årets resultat på knap 35,4 mio. kr., hvilket er 44,4 pct. mindre end i 2017.

Resultatet er lavere end forventet og bliver af ledelsen betragtet som »mindre tilfredsstillende«.

Tilbagegangen skyldes ifølge ledelsesberetningen aflysninger af to store projekter, som man havde forventet ville skabe aktivitet og travlhed i 2018 for den verdensomspændende virksomhed, der ud over kontorer i København og New York har afdelinger i London og Barcelona.

Dyr studietur og »kompleks kunstinstallation«

Resultatet er også negativt påvirket af engangsudgifter til en stor studietur for de ansatte samt en »kompleks kunstinstallation«, som ifølge ledelsesberetningen har været dyrere end forventet.

Det er ikke angivet, hvilken kunstinstallation der er tale om, men Bjarke Ingels har i regnskabsåret været involveret i udstillingen Big Art, der kunne opleves på Kunsthal Charlottenborg i efteråret 2018.

Udstillingen med samtidskunst havde værker af nogle af verdens mest anerkendte kunstnere såsom Ai Weiwei, Douglas Coupland og Jeppe Hein, mens den også bød på en rejse gennem Bjarke Ingels' arkitektur fra hele verden. Et af hovedværkerne var det originale hus fra Lars von Triers seriemorderthriller »The House That Jack Built« – et hus, som er tegnet af Bjarke Ingels.

Har undgået fyringer

Ledelsen skriver desuden, at den »er glad for«, at virksomheden på trods af den økonomiske tilbagegang har formået at undgå fyringer. I stedet har virksomheden øget medarbejderstaben, »selv om det er gået ud over profitten«. Virksomheden har nu 222 medarbejdere i London og København mod 216 i 2017.

Efter en årrække, hvor BIG har vundet det ene store projekt efter det andet – og adskillige prestigefyldte priser – var 2017 et konsolideringsår. I 2018 er to af afdelingerne, BIG Engineering og BIG Landscape, til gengæld kommet godt fra land, og ledelsen skriver, at afdelingerne med nye kompetencer lover godt for fremtiden.

Gruppen forventer at færdiggøre et stort antal bygninger i 2019 samt en stigning i både omsætning og indtjening.

»Vi har foretaget en række investeringer i nye markeder og øget vores kapacitet, som gør, at vi går et utroligt stærkt resultat i møde for 2019. I 2018 tredoblede vi vores kapacitet i New York, lagde fundamentet til et nyt hovedsæde i København samt nye tegnestuer i Barcelona og Californien. Vi har leveret et branchemæssigt solidt resultat og ser frem til 2019, som er året, hvor vi fejrer åbningen af hele 12 byggerier globalt,« siger Sheela Søgaard, partner og CEO.

Bjarke Ingels Group blev grundlagt af Bjarke Ingels i 2005. Tegnestuen består af arkitekter, designere, landskabsarkitekter, indretnings- og produktdesignere, forskere og opfindere.