Biva-stifter: Jeg er rigtig glad

Henry Johansen, der stiftede Biva, er glad for, at møbelkæden kører videre under de nye ejere. Finansielt er løsningen også gunstig for ham.

Læs mere
Fold sammen
Det har været en lang jul og en hård start på det nye år for fynboen Henry Johansen. Stifteren af Biva-kæden har set sit livsværk være tvunget i knæ i form af en betalingsstandsning efter de nye ejere, kapitalfondene Odin og Dania, ikke lykkedes med deres vækstplaner for lavprismøbelkæden.

Men i dag kom der en løsning for den pressede virksomhed, da betalingsstandsningen endte med en lykkelig udgang i form af et ejerskifte. Det er islandske Straumur, der er de nye ejere.

”Det er en rigtig god løsning, der er fundet. Driften er sikret, det var det, som det hele drejede sig om,” siger Henry Johansen.

Vigtigt at fortsætte
For Henry Johansen selv, der er far til Mille, som kendes fra Biva-reklamerne, har det været vigtigt, at kæden fortsatte sin drift.

”Det havde selvfølgelig ikke været godt for mig med en konkurs, da jeg ejer en del af de ejendomme, hvor Biva-butikkerne hører hjemme. Men jeg syntes, det er en god dag fordi det her kommer medarbejdere, kunder og kreditorer til gode,” siger Henry Johansen.

Han ønsker at se fremad, men siger om de forestående nervepirrende måneder:

”Set i bakspejlet må vi nok erkende, at de tidligere ejere, altså kapitalfondene, betalte for meget for virksomheden. Men dengang var tiderne helt anderledes, så dengang så prisen fornuftig ud. Så har man nok villet vokse virksomheden for hurtigt og pludselig kom der en finanskrise i vejen. Det var mere end man kunne klare,” siger Henry Johansen, der ikke længere ejer aktier i Biva-kæden.

”Den her store tyngende gældsbyrde er nu løftet væk, der er tilført frisk kapital, så det er som en gave sendt fra himlen til os. Folk har troet, at vi var dårlig drevet, det kan vi nu vise, at det ikke er tilfældet,” siger adm. direktør i Biva, Carsten Normann.

Så problemet har altså været, at I har haft for megen gæld i forhold til driftsselskabets cash-flow?

”I bagklogskabens klare lys må vi sige, at gælden har været for stor. I 2006 ville man have rost fondenes investering og deres måde at skrue tingene sammen på, men i dag er lånemarkederne jo markant anderledes,” siger Carsten Normann.