Bittert opgør i kølvandet på Capinordic-rapport

En række tidligere bestyrelsesmedlemmer i skandalebanken Capinordic Bank afviser den sønderlemmende kritik i en advokatundersøgelse som et partsindlæg. Men ekspert afviser og siger, at undersøgelsen måske nok er et partsindlæg, men at konklusionen ikke er bestilt på forhånd.

Den tidligere bankdirektør i Capinordic Lasse Lindblad (th.) og tidligere revisor Steen Bryde fotograferet i hovedsædet i Hellerup. Billedet er taget, dengang alting var fryd og gammen, nu risikerer begge at få en retssag på halsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krakket i Capinordic Bank bliver nu til et offentligt slagsmål, hvor beskyldningerne fyger gennem luften. En advokatundersøgelse bestilt af statens skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet, bliver anklaget for at være et partsindlæg.

»Det er en juridisk skamplet på Danmark, og vi ser nu en heksejagt fra tilfældige advokater på personer fra de banker, der er gået ned under finanskrisen. Det er jo under normale omstændigheder kurators opgave,« siger tidligere Keops-boss, Ole Vagner, der er dybt rystet over den advokatundersøgelse, som tirsdag rettede en sønderlemmende kritik mod den tidligere ledelse og bestyrelse i Capinordic Bank.

Ole Vagner sad selv i bestyrelsen for banken fra 2006 til 2008, men han afviser, at han på nogen måde har medvirket til ansvarspådragende handlinger.

Et ordentligt arbejde

En ekspert på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet er enig med Ole Vagner i, at der er tale om et partsindlæg fra Finansiel Stabilitet:

»Det er et ensidigt partsindlæg, hvor modparten ikke bliver hørt. Men der er alligevel tale om et ordentligt stykke arbejde fra et af landets dygtigste advokatkontorer og en af landets dygtigste advokater,« siger Michael Camphausen, ph.d.-stipendiat på Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet og advokat i Nordia.

Han kalder advokatundersøgelsen for nødvendig, når man nu har valgt at have et selskab som Finansiel Stabilitet, som samler bankerne op. For så kommer den normale kurator ikke på banen.

Juraeksperten siger, at den konkrete undersøgelse om Capinordic Bank er barsk læsning:

»Det er noget, jeg helt klart ville tage alvorligt, hvis jeg var i søgelyset,« siger Michael Camphausen.

Ole Vagner mener på den anden side, at den lange række af anklager om blandt andet kursmanipulation og insiderhandel kommer af én grund:

»En advokat - og især Carsten Fode - er jo altid for at rejse sager. Det her er det rene tagselvbord for advokater, der på denne måde skaffer arbejde til sig selv. Jeg kender Carsten Fode fra andre sager, hvor han har gjort noget lignende,« siger Ole Vagner.

Hårde anklager

Selve advokatundersøgelsen, der er bestilt og betalt af statens skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet, giver Ole Vagner heller ikke meget for.

Flere tidligere bestyrelsesmedlemmer kritiserer undersøgelsen, hvor kun konklusionerne er offentliggjort, og hvor hverken offentligheden eller de anklagede har set selve undersøgelsen.

»Jeg kan overhovedet ikke genkende det billede, som advokatundersøgelsen tegner af Capinordic. Jeg har naturligvis rådført mig med både kolleger og andre, for det er nogle meget hårde anklager, som er svære at sidde overhørig. Men på den anden side kan jeg ikke kommentere dem, før substansen i anklagerne bliver lagt frem, for indtil videre er de så generelle og uunderbyggede, at det nærmest vil virke patetisk, hvis jeg går ud og afviser dem,« siger Capinordics tidligere bestyrelsesformand, advokat Claus Ørskov.

Han bliver udpeget som en af de hovedansvarlige i den netop afsluttede advokatundersøgelse.

Midt i de hårde anklager kan Claus Ørskov måske glæde sig over, at en dommer ikke kopierer advokatundersøgelsers konklusioner ukritisk:

»Det hører til sjældenthederne, at det går, som der står i en advokatundersøgelse, når først sagen kører ved domstolen,« siger Michael Camphausen.

Capinordics altdominerende figur Lasse Lindblad har affærdiget rapporten som »et partsindlæg«, mens tidligere bestyrelsesmedlem Erik Damgaard også har været ude med kritik af rapporten.

Advokat Carsten Fode ønsker ikke at kommentere beskyldningerne.