Bitter udvikling for chokolade

Omkostningerne fortsætter med at stige for chokoladefabrikanter.

Chokolade bliver dyrere og dyrere at producere i takt med stigende priser på nøgleingredienserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Thaysen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chokoladefabrikanter er fortsat vidne til en stigning på prisen af nøgleingredienser til deres chokoladeprodukter.

På europæisk plan er omkostninger for chokoladefabrikanter ifølge Financial Times steget en tredjedel over det seneste år. Kakaosmør, som giver den bløde konsistens i chokolade, er steget næsten 70 procent i år, mens mælkepulver er steget 50 procent.

Ifølge den danske chokoladefabrikant Peter Beier er de stigende priser på kakaosmør et resultat af en øget efterspørgsel fra andre brancher.

»Der er andre brancher, der har fået smag for det, som kakaobønder består af. Kakaosmør bliver brugt både i kosmetik og i medicinalindustrien,« forklarer Peter Beier, som ejer sin egen kakaoplantage i den Dominikanske Republik i Caribien.

Med sin egen plantage kan Peter Beier holde stigningen af råchokolade nede på 5 procent, men han er alligevel ærgerlig over den manglende indtjening.

»Det er da drønærgerligt. Vores marked har været stigende, så jeg er lykkelig for, at vi trods alt kan holde omkostningsstigningen nede på 5 procent,« siger Peter Beier. 

Ifølge senioranalytiker for Euromonitor International Francisco Redruello kan de stigende omkostninger for chokoladefabrikanterne meget vel blive sendt videre til forbrugerne via højere priser.

»Det afhænger meget af størrelsen på fabrikanten, men den periode, en virksomhed kan fastholde priserne, når omkostningerne stiger, er i gennemsnit seks måneder,« siger hun til Financial Times.

Peter Beier forsikrer dog, at hans kunder ikke vil opleve højere priser, når de skal købe ind til julegodterne, Valentine's-gaverne eller påskebordet.

»Priserne ligger i øjeblikket lige under 800 kroner per kilo, hvor grænsen er på 1000 kroner per kilo, så der er et stykke op endnu, før vi har presset citronen, men det kræver selvfølgelig, der bliver købt noget,« siger han og understreger, at det stigende marked medvirker til, at priserne stadig kan holdes nede trods de stigende omkostningerne.

Peter Beier tilføjer i øvrigt, at de danske chokoladefabrikanter samtidig har en ekstra omkostning i form af chokoladeafgiften på 25 kroner per kilo chokolade.