Bitre (stik)piller i Lundbeck

Medicinalvirksomheden har problemer med at finde nye medikamenter og problemer med distributionskraften. Men det er måske intet at regne for persondramaet i topledelsen. Dækker de bitre stikpiller internt i topledelsen over kaos og handlingslammelse? Eller er det »blot« Lundbeck-formanden Flemming Lindeløv, der kæmper for at få en nogenlunde exit.

Tak til Arne V. Jensen, Flemming Lindeløv og Claus Bræstrup – henholdsvis formand for Lundbeckfonden, formand for det børsnoterede Lundbeck A/S og koncernchef for Lundbeck A/S.

Tak for underholdningen. Person- dramaer gør sig rigtig godt i pressen. For underholdende er det, når ellers respekterede hædersmænd i Lundbeck farer i harnisk og udstiller et angiveligt ætsende koldt klima på toppen i milliardforetagendet Lundbeck med gensidig mistillid og offentlig afstraffelse.

Så ja, godt for underholdningen, men rigtig skidt for virksomheden Lundbeck og vel urovækkende for investorer og medarbejdere. For hvad er der helt præcist galt i toppen hos Lundbeck. Eller på nudansk, hvad har I gang i?

Det er ikke usædvanligt, at konflikterne bryder ud på direktionsgangen og rundt om bestyrelsens mahognibord – det sker langt oftere end offentligheden får indsigt i – men det er usædvanligt, at scener fra en sådan personkonflikt udspilles på det store offentlige teater. Lundbeck har visse driftsmæssige problemer i disse år. Pipelinen er mere tyndbenet end godt er, og Lundbeck mangler selvstændig distributionskraft i bl.a. USA. Det er de to store hovedopgaver, som ledelsen står over for.

Når der så i forlængelse af to så store – lad os bare kalde det udfordringer – også kommer personfnidder, så kan det være et udslag af, at det faktisk står meget værre til i Lundbeck, end ellers selv de mest kritiske forestiller sig. At virksomheden ligefrem er kriseramt og ledelsen handlingslammet. Noget a la: »Når krybben er tom, bides hestene.«

Lad os lige repetere, hvad der er sket.

Lundbecks bestyrelsesformand Flemming Lindeløv har fået silkesnoren af ejeren, Lundbeckfonden. Fondens formand Arne V. Jensen lagde først forsigtigt ud med: »vi har længe ønsket en kvalificeret medicinalmand ind i bestyrelsen.« Lindeløv afløses på formandsposten af den erfarne svenske medicinalmand Per Wold-Olsen.

Aktiemarkedet kvitterede for den fornyelse med denne beske kommentar fra analytiker Martin Parkhøi fra Danske Bank, »det er ikke fordi Lundbecks performance har været specielt imponerende i den periode (med Lindeløv ved roret.)«

Fondsformanden lagde senere yderligere afstand til Flemming Lindeløv, da Arne V. Jensen blev spurgt, om Flemming Lindeløv på et tidspunkt kunne være et emne at få ind i Lundbeckfondens bestyrelse. Hertil lød det kontante svar. »Jeg har svært ved at se, hvordan han (Lindeløv) skal kunne komme tilbage igen.« Ad omveje ved vi, at mens Lindeløv snart er fortid i Lundbeckfamilien, så er der anderledes varme følelser mellem fondsformand Arne V. Jensen og Lundbeck-direktør Claus Bræstrup, som angiveligt er et godt emne til bestyrelsen i Lundbeck-fonden.

Og denne varme forbindelse mellem netop de to medicinalfolk, Arne V. Jensen og Claus Bræstrup, kan være anstødsstenen til, at der nu også er udbrudt et bittert opgør mellem Lindeløv og Claus Bræstrup.

Flemming Lindeløv (formand i Lundbeck A/S et halvt års tid endnu) gør det nemlig klart, at Claus Bræstrups tid som koncernchef i Lundbeck stopper, når kontrakten udløber i 2009. Mens Claus Bræstrup på sin side fastholder, at hans tid som koncernchef i Lundbeck først rinder ud, når han går på pension i 2010.

Bestyrelsen har selvsagt altid det sidste ord i en disput med koncernchefen, men det er tankevækkende, at formand og direktør er gerådet ud i et sådant slagsmål.

I bedste fald taler formand og direktør bare ikke sammen, i værste fald er der opstået en magtkamp internt i Lundbeck med ejeren, Lundbeckfonden, kraftigt involveret.

For en stor børsnoteret virksomhed som Lundbeck er det uholdbart at have så megen turbulens på toppen – i så lang tid (Lindeløvs formandsperiode slutter i foråret 2008,) og så i en så afgørende periode for Lundbeck, der i bund og grund kan handle om liv og død. Nogen må skære igennem for at skabe arbejdsro og en konstruktiv atmosfære. Og det må være Lundbeckfonden.

Hvem må gå før tid i Lundbeck A/S, formanden Flemming Lindeløv eller koncernchefen Claus Bræstrup?