Bitcoins styrtdykkede efter kinesisk advarsel

Værdien af den digitale valuta blev næsten halveret efter skarp udmelding fra Kinas nationalbank.

Bitcoin er en digital valuta, udregnet efter en matematisk algoritme, som på rekordtid har opnået en voldsom værdi. Men fredag kollapsede kursen. Foto: Stephen Lam, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kursen på den meget omdiskuterede, virtuelle bitcoinvaluta styrtdykkede lørdag, og de digitale penge blev med ét slag 46 procent mindre værd.

Kursen faldt fra 1.079 dollars pr. bitcoin til blot 576 dollars, men er siden klatret lidt opad igen.

Dykket skyldes ifølge internationale medier udmeldingen fra den kinesiske nationalbank, som opfordrede finansforetagender til at holde sig helt ude af bitcoinræset. Banken understregede dog samtidig, at private godt fortsat kan investere i bitcoins.

Kursen lå mandag morgen på 787 dollars pr. bitcoin.

Tiltrækker lyssky elementer

Bitcoin er på rekordtid gået fra at være et nørdet forsøg på at etablere en møntfod, som er uafhængig af finansielle og politiske interesser til at være et særdeles varmt samtaleemne - og mål for hackerangreb.

Den er tænkt som en virtuel, altså ikke-fysisk, valuta, opfundet af det japanske pseudonym Satoshi Nakamoto i januar 2009, og - som navnet antyder - være bits og ikke mønter. 31.000 linier computerkode ligger bag Bitcoin, som blev skabt for at få en valuta, der var helt immun over for, hvad banker og politikere besluttede. Bitcoin skulle udelukkende være styret af software, som over de næste 20 år skulle udstede 21 millioner bitcoins, som ydermere har den fordel, at den ikke kan spores, hvilket omvendt har tiltrukket en del lyssky og kriminelle elementer.

Bitcoin findes ikke som fysiske mønter men kan bruges i mange caféer, hoteller og onlinebutikker og kan veksles til virkelig valuta - med de risici, som åbenlyst følger med, når man spekulerer i andre valutaer.

Den voldsomme reaktion på den kinesiske udmelding understreger ifølge Los Angeles Time, hvad Stanford-økonomen Susan Athey har sagt - nemlig at bitcoins værdi ligger i at gøre det lettere at overføre penge. Jo flere transaktioner man tror på at kunne gøre i bitcoins, jo højere bliver prisen. Og fordi Kinas udmelding gør tilliden til bitcoins mindre, ramler markedet sammen.

Flere hackerangreb

Ifølge amerikanske CNN flyder mere end en tredjedel af verdens bitcointransaktioner gennem Kinas største handelsplads, BTC, som dermed overgår Japans Mt.Gox og Europas BitStamp med en daglig handel på 100.000 bitcoins i værdi.

Antallet af hackerangreb mod netsteder, der er depoter for bitcoins, er steget betragteligt gennem de senere uger. Også firmaet BIPS i Danmark blev hacket og mistede for 5,5 millioner kroner bitcoins - penge, der er tabt, fordi de ikke bliver garanteret for, sådan som »rigtige« banker gør.