Bitcoins stormer frem: Værdien er tredoblet i 2017

Den digitale kryptovaluta Bitcoin har været enormt efterspurgt i 2017, hvor værdien er mere end tredoblet. Blandt iagttagere er der uenighed om, hvorvidt det er en boble, eller om kursen kan gå længere op.

Tirsdag koster en Bitcoin 2853 dollar, mens man i starten af året kunne nøjes med omkring 950 dollar.

Det er blandt andet en stigende efterspørgsel på bitcoins i Kina og det forhold, at flere virksomheder - blandt andet den russiske e-handelsgigant Ulmart og det japanske flyselskab Peach - har accepteret valutaen som betalingsmiddel, der har drevet kursen i vejret.

Samtidig har Japan lagt op til, at valutaen skal kunne betragtes som en almindelig valuta, skriver Bloomberg News.

FLERE OG FLERE KOMMER TIL

Bitcoin er kun én af mange forskellige kryptovalutaer, der løbende kommer flere af. Blandt andet er den næststørste kryptovaluta - Ethereum - steget med hele 2800 pct. gennem 2017.

- Kursen på bitcoins er især drevet af, hvad der sker i Kina, hvor der har været en stor interesse for bitcoins, fordi der ikke er frie kapitalbevægelser for kinesere, og det har gjort bitcoins interessante, siger valutastrateg Niels Christensen fra Nordea.

- Samtidig er der et begrænset udbud af bitcoins, og når der så pludselig kommer en stor efterspørgsel, så ser man de her kraftige stigninger i kursen, siger han.

Også andre kryptovalutaer er steget i kurs, og ifølge analysesiden Smith & Crown er der udstedt hele 44 af slagsen i 2017 på forskellige handelsplatforme, der er specialiseret i kryptovalutaer.

Der er i dag omkring 16,3 mio. bitcoins i omløb, og der bliver løbende udstedt nye, som dog maksimalt vil nå 21 mio. i år 2140. Niels Christensen vurderer, at der er tale om boble.

- Det er en udvikling, der skriger til himlen, og stigningen er ifølge min vurdering drevet af ren spekulation. Der er ikke noget underliggende aktiv bag stigningen, og efterspørgslen er kun drevet af en tro på, at andre vil købe bitcoins til en højere pris.

- Et betalingsmiddel skal helst holde en nogenlunde flad værdi. Hvis man havde sådan en udvikling, som man har set i bitcoins, i en almindelig valuta som kronen, ville der opstå store problemer, og ingen ville købe vores varer, siger Niels Christensen.

Bitcoin blev skabt i 2009 og har haft massive udsving i prisen. Den største forskel i forhold til almindelige valutaer er, at der ikke er en centralbank som Nationalbanken eller Den Europæiske Centralbank til at regulere valutaen.

Det er i stedet et avanceret system, som kontrollerer og godkender alle handler. Kritikere har peget på, at kryptovalutaerne er et yndet betalingsmiddel hos kriminelle, og at sikkerheden på kryptobørserne er et problem.

SAXO BANK: KURSEN SKAL LÆNGERE OP

Før årsskiftet var Saxo Bank på banen med en analyse, hvor banken spåede, at prisen ville krydse 2000 dollar i 2017, og selv om det for længst er nået, er banken optimistisk for yderligere stigninger.

Makrostrateg Kay Van-Petersen vurderede for nylig over for mediet CNBC, at kursen kan nå 100.000 dollar om ti år.

Det er baseret på, at kryptovalutaer - altså ikke kun bitcoins - til den tid vil stå for 10 pct. af den daglige volumen på valutamarkedet, og bitcoins vil have en markedsandel på 35 pct.

Det vil svare til en daglig volumen for alle kryptovalutaer på 500 mia. dollar, og bitcoins andel vil være 175 mia. dollar.

Her antager Saxo Bank-strategen, at markedsværdien for Bitcoin vil være ti gange volumen, hvilket giver en markedsværdi på 1750 mia. dollar.

Hvis man dividerer det med de 17 mio. bitcoins, der vil være udstedt om ti år, vil det svare til 100.000 dollar per styk, hvis estimatet holder.

SPEKULATION ER IKKE HELE HISTORIEN

Hos interesseorganisation Wall Street Blockchain Alliance anerkender man, at en del af den seneste tids kursstigninger er drevet af spekulation, men at der underliggende er en meget stor efterspørgsel.

- Der har været en overvældende interesse for mønterne. Det er klart, at en del af det er baseret på spekulation og handlere, som forsøger at lave en hurtig gevinst, men der er også et fundamentalt forhold, som er forventningen om, at markedet for digitale valutaer er ved at modnes, siger Ron Quarante, formand for Wall Street Blockchain Alliance, til Bloomberg News.

Den samlede værdi af alle bitcoins er ifølge hjemmesiden Coinmarketcap på 46,5 mia. dollar - eller 308 mia. kr.

Ifølge Coinmarketcap er der udstedt flere end 800 kryptovalutaer, som samlet har en markedsværdi på 101,7 mia. dollar - eller 675 mia. kr. Langt de fleste har dog en forsvindende lille nominel værdi og markedsværdi.

/ritzau/FINANS