Bitcoins mystiske bagmand står frem

Intens jagt på manden bag den virtuelle valuta, som også kan bruges på flere danske caféer, fremlægger beviser på, at han er opfinderen af Bitcoin.

Selv om bitcoin er en digital valuta, findes der også fysiske mønter med det karakteriske B-logo. Arkivfoto: Karen Bleier, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mystiske skaber af den såkaldte digitale valuta Bitcoin har efter flere års tavshed endelig afsløret sig selv.

Den 45-årige, australske iværksætter Craig Wright har ifølge BBC offentligt erklæret, at det er ham, som under pseudonymet Satoshi Nakamoto har skabt Bitcoin-valutaen, som er tænkt som en universel valuta, der er uafhængig af nationalbankers og finansielle institutioners styring.

Craig Wright har over for tre medieorganisationer - BBC, The Economist og GQ - fremlagt tekniske beviser, som bakker hans udsagn op. Blandt andet har han bitcoins, som vides at være ejet af Bitcoins mystiske skaber.

Læs her Craig Wrights egen version af skabelsen og udviklingen af Bitcoin.

Afsløret allerede i december

I takt med at Bitcoin har fået medvind og er blevet så meget folkeeje, at man også i flere caféer i Danmark kan betale med den virtuelle valuta, er jagten på Bitcoins bagmand blevet intensiveret. Det skabte i 2014 store problemer for japaneren Dorian Satoshi Nakamoto, som fejlagtigt blev identificeret som skaberen af Bitcoin og i ugevis blev jaget af pressen.

I december 2015 magasinerne Wired og Gizmodo, at Craig Wright kunne være bagmanden, efter at de havde set papirer, som var stjålet fra ham og viste, at han var involveret i projektet. De australske myndigheder ransagede derefter hans hjem, om end skattemyndighederne sagde, at ransagningen skyldtes en igangværende sag om skattebetalinger.

Craig Wright siger, at det netop er jagten på Bitcoins bagmand, der har fået ham til at stå frem, fordi så mange er blevet hængt ud.

»Jeg ville helst ikke have gjort det. Jeg ønsker at arbejde, jeg ønsker at fortsætte med at lave, hvad jeg har lyst til at lave. Jeg ønsker ikke penge. Jeg ønsker ikke berømmelse. Jeg ønsker ikke tilbedelse. Jeg ønsker bare at passe mig selv. Jeg vil aldrig mere stå frem foran et kamera, aldrig nogen sinde,« siger Craig Wright til BBC.

Han tilføjer i et interview med den britiske TV-station, at »jeg var hovedmanden, men andre hjalp mig«.

Ejer for næsten tre milliarder kroner bitcoins

Bitcoins har stadig et uldent ry, fordi tanken om at have en valuta, der ikke registreres og kan følges, har gjort den attraktiv for også kriminelle. Flere og flere virksomheder og finansielle institutioner har dog accepteret bitcoins. Der er i dag omkring 15,5 millioner bitcoins i omløb, og hver af dem er omkring 449 dollars eller 2.920 kroner værd.

»Satoshi Nakamoto« menes at eje omkring en million bitcoins, svarende til en kontant værdi på 2,9 milliarder kroner.

»Det betyder ikke noget, hvor meget jeg har. Det betyder først noget, hvis jeg bruger dem,« siger Craig Wright.

Principperne bag Bitcoin blev fremladt i en såkaldt hvidbog i oktober 2008. I 2009 blev Bitcoin taget i brug. »Satoshi Nakamoto« programmerede selv den første udgave af den software, som ligger bag bitcoinsystemet men overlod det senere til andre udviklere at forbedre den. Efter et par år trak han sig i 2011 helt ud af udviklingen.

Craig Wright er uddannet datalog og desuden opfinder.

Navnet Nakamoto er ifølge Craig Wright taget fra en japansk filosof og handlende, Tominaga Nakamoto, som gik ind for fri handel allerede dengang.