Bitcoin-uro preller af på Danmark

Den anerkendte bitcoin-udvikler Mike Hearn kalder den virtuelle valuta for et eksperiment, der har slået fejl. Det har fået prisen på bitcoin til at rasle ned. Men ekspert i digitale betalingsløsninger ser stadig et stort potentiale.

Foto: JIM URQUHART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens international uro sår tvivl om den virtuelle bitcoin-valutas overlevelse, preller rystelserne af herhjemme.

Den udenlandske uro er opstået, efter at den prominente bitcoin-udvikler Mike Hearn i et blogindlæg på Medium har kaldt bitcoin-valutaen et »forfejlet eksperiment«, hvilket har fået udvikleren til at trække sig ud af det virtuelle møntmarked.

»Det fundamentale er i stykker, og hvad end der sker med prisen på kort sigt, så bør den på lang sigt falde nedad. Jeg vil ikke længere deltage i Bitcoin-udviklingen og har solgt alle mine mønter,« skriver Mike Hearn, der mener, at samfundet har svigtet.

»Hvad der var ment som en ny, decentraliseret form for penge uden for de klassiske finansielle institutioner og som skulle have været for succesfuld til at fejle, er endt som et system kontrolleret af en lille gruppe mennesker,« fortsætter han.

Som den amerikanske avis The Wall Street Journal bemærker, har den opsigtsvækkende udmelding sat dybe spor i bitcoin-kursen. I sidste uge faldt prisen for bitcoin drastisk med 20 pct. til 358 dollar, som siden hen er faldet til 350 dollar mandag eftermiddag.

Kursfaldet får dog ikke professor på Copenhagen Business School og ekspert i digitale betalingsløsninger, Jan Damsgaard, til at ryste på hænderne.

»Selvfølgelig skal man notere sig, at en stor profil smækker med døren, men det er vigtigt at bemærke, at han (Mike Hearn, red.) ikke gør det, fordi der er noget galt med betalingsteknologien. Jeg ser mere hans afgang som et sundhedstegn, fordi det svarer til, at et firma går ned, men det betyder ikke, at hele teknologien omkring blockchains (teknologi bag bitcoin, red.) ikke virker længere. Hele ideen omkring blockchains er kommet for at blive,« siger Jan Damsgaard.Heller ikke økonomidirektør i den danske bitcoin-virksomhed Coinify, Christian Visti, mener, at Bitcoin-valutaen står svagere efter udviklerens afgang.

»På den lange bane ser jeg det som et positivt træk. I virkeligheden kan det, at han kaster håndklædet og ikke mener, at han kan gøre mere, være med til at rykke i branchen og skabe en konsensus om, at det skal fungere og bredes mere ud,« siger Christian Visti.

Siden Bitcoins i 2009 startede med at være en nichevaluta for digitale nørder, har det udviklet sig til at været et af de helt store buzzwords i den finansielle sektor. Det er dog stadig relativt få, der rent faktisk benytter sig af bitcoins, hvilket ifølge Jan Damsgaard skyldes, at betalingsmidlet har været forbundet med at være anvendt på en lyssky måde i det kriminelle miljøer, og at det typisk varer op til syv år får nye betalingsteknologier slår igennem.

Ifølge Jan Damsgaard gennemgår blockchain-teknologien stadig en »modningsproces«, men han vurderer, at den vil komme til at disrupte hele finanssektoren og udhule bankernes indtægsgrundlag.

»Når blockchains slår igennem, kommer det til at gøre ved finanssektoren, hvad e-mailen har gjort ved postvæsenet. Den hugger op en tredjedel af indtægterne væk i finanssektoren, og det kommer til at gøre rigtig ondt på bankerne. Årsagen er, at alle kreditomkostningerne vil forsvinde, fordi der ikke længere vil være centrale enheder, som skal blåstemple betalingerne.«

Men hvad med de sikkerhedsmæssige hensyn?

»Det er min vurdering, at bitcoin-betalinger vil skabe en større transparens. Hver gang man optræder inde i bitcoin-verdenen vil enhver transaktion nemlig være knyttet til en mail, så vi ved, hvilken mail, der er involveret, men vi har bare ikke fået autenciteret, hvem der er bag mailen. Ved kontanter man kan slet ikke se, hvor de har været, så det er meget mere interessant for kriminelle at arbejde med kontanter end bitcoins,« siger Jan Damsgaard.

I London har Barclays hele afdelinger til at undersøge og udvikle inden for blockchain. Også herhjemme er flere banker såsom Danske Bank, Nordea og Saxo Bank begyndt på flere konkrete projekter.

»Der er ingen tvivl om, at blockchain har potentiale til at revolutionere betalingssystemet,« lød det eksempelvis fra chef for forretningsudvikling i Danske Bank, Jesper Nielsen til Business i november sidste år.