Bitcoin krydser magisk grænse

Den digitale valuta Bitcoin har været i høj kurs gennem hele 2016, og det er fortsat ind i det nye år, hvor værdien har krydset 1000 dollar for første gang i tre år.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Værdien af Bitcoin steg med 125 pct. sidste år, og det skyldes blandt andet en stigende efterspørgsel i Kina, hvor en faldende kurs i landets valuta, yuan, har fået flere til at til købe den digitale valuta.

Bitcoin blev skabt i 2009 og har historisk haft massive udsving i prisen, hvor den i 2013 var nede i 400 dollar og satte rekord i 2013 i 1163 dollar.

Bitcoin adskiller sig fra normale valutaer ved ikke at have en centralbank til at styre udstedelsen af valutaen, hvor det i stedet er et avanceret system, som kontrollerer og godkender alle handler.

Og det er netop fraværet af en central organisation, som har skabt en øget interesse i Kina, fordi landet ifølge kritikere har kapitalkontrol over for virksomheder og privatpersoner og dermed har lagt en grænse for, hvor mange penge man kan få ud af Kinas banker.

- Den voksende krig mod kontanter og kapitalkontrol gør, at Bitcoin fremstår som et levedygtig - men risikofyldt - alternativ, siger Paul Gordon til Reuters.

Han er chef for virksomheden Quantave, der arbejder for at få institutionelle investorer til at bruge digitale valutabørser.

Bitcoins er i dag accepteret som betaling for en lang række varer og tjenesteydelser. Bitcoin offentliggør alle transaktioner for at forhindre snyd og kriminalitet. Der er i dag omkring 16 millioner bitcoins i omløb, og der bliver løbende udstedt nye.

Den samlede værdi af alle Bitcoins er på 16 mia. dollar - eller 114 mia. kr.