Bitcoin i opsigtsvækkende fald: Er det vilde kursridt forbi?

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Velkommen til det sidste nyhedsoverblik inden juleaften. Vi skal i dag forbi virksomhedernes ansvar i kampen mod sexchikane. Og så skal du høre om en madraskoncern, der bokser med Skat i en milliardduel. Men først kommer det til at handle om bitcoin.

1
Bitcoins værdi rasler ned - har vi set toppen?

Kryptovalutaen bitcoin er blevet ramt af et brat kursdyk. Fredag morgen er prisen for en enkelt bitcoin faldet til under 13.000 dollar, og dermed er den virtuelle valuta dykket mere end 30 pct. i værdi den seneste uge. Mens Bitcoin mandag blev handlet for 19.435 dollar, er prisen i skrivende stund 12.400 dollar.

Turbulensen for den digitale møntfod er opstået efter dage med dårlige nyheder for bitcoin. Tidligere på ugen gik en sydkoreansk bitcoin-børs konkurs efter at have været udsat for massive hackerangreb, og så sent som i går blev en bitcoin-klon med hurtigere transaktionstider suspenderet fra en af de mest populære børser efter insiderhandel, skriver CNN Money.

»En korrektion, som vi er vidne til i dag, er næppe overraskende,« siger Dave Chapman, der er adm. direktør for handelsplatformen Ocatagon Strategy i Hong Kong.

Selv om bitcoin er dykket markant den seneste uge, er kursen fortsat markant højere sammenlignet med for et år siden. Her kostede en bitcoin under 1.000 dollar, og den virtuelle valuta er således steget med mere end 1.200 pct. siden årets begyndelse.

2
Topledere siger nej til skærpet ansvar for sexchikane

Den verdensomspændende #MeToo-kampagne har de seneste måneder været med til at sætte fokus på sexisme og seksuelle krænkelser.

Herhjemme har ligestillingsminister Karen Ellemann (V) opfordret danske virksomheder til at få en politik for, hvordan de undgår og håndterer sexchikane på arbejdspladsen, men sådan en politik har 39 pct. af virksomhederne allerede, lyder det fra Berlingskes toplederpanel.

Ifølge Socialdemokratiet skal virksomhederne i højere grad stilles til ansvar, hvis en medarbejder bliver udsat for seksuelle krænkelser.

»Det skal afspejle sig i lovgivningen, at arbejdsgiveren har et særligt ansvar,« siger ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Men strammere lovgivning er at gå for vidt, mener Berlingskes toplederpanel. 75 pct. af toplederne mener ikke, at man bør et skærpet arbejdsgiveransvar.

Læs mere i Berlingske her (artiklen kræver abonnement).

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business anbefaler

Hør også podcasten »Hjørnekontoret«, hvor topchefer åbner døren til en ellers lukket verden:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
Danske virksomheder: Trumps skattelov får en positiv effekt

Den nye amerikanske skattereform får danske virksomheder til at ånde lettet op. Ikke mindst i Novo Nordisk, der sidste år solgte for 57 mia. kr. på det amerikanske marked, glæder man sig over, at selskabsskatten i USA nedsættes fra 35 pct. til 21 pct., skriver Berlingske (artiklen kræver abonnement).

»Det giver en økonomisk gevinst for os, at skatten bliver lavere, når USA udgør halvdelen af vores salg. Så bliver der flere penge til at udvikle nye og bedre produkter,« siger Camilla Rønne Wright, skattechef i Novo Nordisk.

Forhandlingerne om skattereformen har skabt særligt dybe panderynker hos vindmølleproducenten Vestas. Oprindeligt var der lagt op til, en forringelse af den vigtige støtteordning, PTC, men dette forslag er skrottet i den vedtagede reform til stor tilfredshed for Vestas.

4
Skats milliardopgør med amerikansk madraskoncern svulmer

Den amerikanske madraskoncern Tempur Sealy står over for et dansk skattesmæk, der kan løbe op i flere milliarder kroner, skriver Finans. Tempur Sealy, der ejer madrasvirksomheden Dan-Foam i Aarup på Fyn, har i årevis været i clinch med Skat omkring koncernens interne afregningspriser.

Af seneste regnskab fremgår det, at påløbne renter har fået sagen til at svulme til et samlet skattekrav på 1,6 mia. kr. Kravet gælder kun årene 2001-2008, og gør Skat krav gældende for årene fra 2009-2016, kan det samlede krav blive endnu større, skriver Finans.

Det skal investorerne holde øje med

Investorerne bliver på sidste handelsdag før jul stopfyldte med nøgletal, lyder det fra Nordnets investeringsøkonom Per Hansen, der har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med:

  • Dansk BNP-tal for 3. kvartal er nok det, som hjemligt tiltrækker sig størst opmærksomhed. Senere kommer der også endelige 3. kvartals BNP-tal fra Frankrig og fra Storbritannien. Over middag følger en række nøgletal fra USA.
  • Bitcoin har været her, der og alle vegne de seneste måneder. Kryptovalutaen er efter en periode med ekstremt store stigninger måske ved at falde lidt til ro. Siden toppen og introduktionen af futures, er bitcoin faldet med tæt på 30 pct. Er det blot en korrektion?
  • Afstemningen i Catalonien gav flertallet til dem, som synes et uafhængigt Catalonien er at ønske. Investorerne reagerer dog behersket. Der er kun en mindre svækkelse af euroen og ikke noge, som ligger ud over den statistiske usikkerhed.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier kravler langsomt højere fredag morgen, i takt med at den afsmittende effekt af torsdagens beskedne gevinster på Wall Street sætter sig.

  • Nikkei 225: +0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,3 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,2 pct.
  • Indiens BSE Sensex: +0,5 pct.

Tilbage er der blot at sige: Rigtig glædelig jul. Vi er tilbage med dit daglige nyhedsoverblik den 27. december.