Bitcoin halverer værdi efter Kina-nedtur

Igen oplever Bitcoin et enormt fald i værdi efter endnu en omgang problemer i Kina. En bølge af myndigheder advarer mod at benytte den digitale valuta.

Bitcoint er på cirka fem år blevet den mest udbredte virtuelle valuta. Men modgangen fra flere myndigheder rammer hårdt.  Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE FREY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For anden gang på en lille måned oplever den virtuelle valuta Bitcoin modgang. Igen er det Kina, der får Bitcoin-værdien til at falde drastisk.

Valutaen er på få dage faldet med 49 pct. Prisen for den virtuelle valuta faldt fra 750 dollar tirsdag til 455 dollar torsdag. Det skriver Bloomberg. 

Det store fald skyldes blandt andet, at landets største Bitcoin udveksling, BTC Kina, blev tvunget til at stoppe med at acceptere indskud i kinesiske renminbi.

Det er ikke første gang, at Bitcoin oplever et markant fald i værdi. Den kinesiske centralbank var tidligere på måneden ude og forbyde finansielle institutter fra at bruge Bitcoin. Banken mener, at der er alt for mange risici ved Bitcoin, der kan skade den kinesiske forbruger. Denne udmelding fik Bitcoin-værdien til at falde med 30 pct.

Bitcoin er hverken kontrolleret eller godkendt af noget land eller banktilsyn. Derfor har interessen for den virtuelle valuta tiltrukket kriminelle grene i samfundet, hvor de kan bruges til at handle med ulovlige varer. Valutaen er nemlig sværere at spore i forhold til andre.

På grund af usikkerheden har flere myndigheder det seneste stykke tid meldt offentligt ud, at de tager afstand til Bitcoin. I tirsdags advarede den fælleseuropæiske bankmyndighed, EBA, og Finanstilsynet, at der store risici forbundet med at købe, sælge og handle med virtuelle valutaer som Bitcoins.

»Du har ingen sikkerhed for, at du også fremover kan bruge virtuel valuta som betalingsmiddel, eller at du kan veksle tilbage til reel valuta,« skrev Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

Heller ikke Norge vil anerkende Bitcoin som lovligt betalingsmiddel. Derfor vil de indføre en kapitalvindingsskat.

Til Bloomberg forklarer Michael Landberg, der er chefkonsulent i Finanstilsynet, at man ligesom Norge vil arbejde på at ændre den eksisterende finansielle lovgivning, så man blandt andet kan håndtere de gråzoner, der opstår ved Bitcoin og de andre digitale valutaer på markedet. Tilsynet arbejder lige nu med et lovforslag.

»Bitcoins er ikke forbudt i hverken USA og Storbritannien. Det er derude, og vil fortsætte med at være derude. Det har bare brug for at blive reguleret. Udfordringen for os er, hvordan man gør det,« siger han til Bloomberg.