Bitcoin-bagmand ryster på hånden

45-årig australier vil alligevel ikke levere det, der er kaldt det afgørende bevis for, at han er den mystiske opfinder af den digitale valuta.

Bitcoin er en digital valuta, som på syv år er blevet stor, men det er endnu ikke helt klart, hvem der står bag. Arkivfoto: Karen Bleier, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det endelige bevis på, at en australsk forretningsmand er den mystiske opfinder af den virtuelle valuta Bitcoin, kommer aldrig.

Den 45-årige Craig Wright, som tidligere på ugen overraskende trådte frem over for britiske medier som den mystiske og mytiske Satoshi Nakamoto, har truffet et løfte om at fremlægge nye »ekstraordinært bevis« tilbage. Han havde lovet at ville flytte nogle af de virtuelle penge fra en af de første såkaldte blokke, og det ville kun Bitcoins skaber, som har den rigtige nøgle, kunne gøre.

»Jeg beklager. Jeg troede, at jeg kunne gøre dette. Jeg troede, at jeg kunne lægge års anonymitet og skjul bag mig. Men som begivenhederne denne uge har udviklet sig, og jeg forberedte mig på at fremlægge beviset med adgang til de tidligste nøgler, brød jeg sammen. Jeg har ikke modet. Jeg kan ikke,« skrev Craig Wright torsdag på sin blog.

Udgraves på computere

Hans udsagn om at være Satoshi Nakamoto blev draget i tvivl af flere, mens andre, heriblandt Gavin Andresen, som i dag leder udviklingen af Bitcoin, mente, at Craig Wright måtte tale sandt.

Bitcoins er en universel valuta, der er uafhængig af nationalbankers og finansielle institutioners styring og dermed også uden vekselgebyr. Bitcoins »udgraves« af brugerne, der installerer softwaren på deres computer og bruger computerens regnekraft til at udregne stadig mere komplekse algoritmer, hvilket de afregnes for i bitcoins. Sværhedsgraden i de matematiske udregninger justeres hele tiden, så udstedelsen af bitcoins sker i samme mængde på flere tusinde hver dag. Der er nu omkring 15 millioner bitcoins i brug.

For at kunne modtage en bitcoin skal man have en bitcoinadresse - 27-34 bogstaver og tal -, der fungerer som en slags virtuel postkasse eller virtuel pung, som bitcoins sendes til og fra. Ingen bitcoinadresser registreres, og derfor kan bitcoins bruges anonymt, hvilket også har gjort valutaen populær til mere lyssky forretninger.

Nakamoto er milliardær

Bitcoins er i dag blevet anerkendt som betalingsmiddel i mange sammenhænge, også på f.eks. caféer. Netop mystikken om, hvem der står bag, har i årevis ført til en jagt på den hemmelige bagmand bag pseudonymet Satoshi Nakamoto.

»Satoshi Nakamoto« menes at eje omkring en million bitcoins, svarende til en kontant værdi på 2,9 milliarder kroner.