Biotek-notering i dyb krise

Biotekselskabet Zealand Pharma har for anden gang fået så store problemer med at tiltrække professionelle investorer, at en planlagt børsnotering er blevet udskudt og drastisk reduceret.

Zealand Pharmas adm. direktør David H. Solomon holder pressemøde i anledning af den kommende børsnotering. Nu bliver tegningsperioden forlænget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børsnoteringen af biotekselskabet Zealand Pharma er kommet i alvorlige problemer, som har tvunget selskabet til at tage det meget usædvanlige skridt at forlænge tegningsperioden for selskabets aktier til på mandag.

Samtidig er kursintervallet for de udbudte aktier blevet markant reduceret, og der vil blive solgt langt færre nye aktier end oprindeligt planlagt.

Kritik fra specielt udenlandske investorer under selskabets præsentationer har været så stor, at Zealand Pharma nu har valgt at ændre sin forskningsstrategi, selv om selskabet selv har understreget, at man egentlig slet ikke har brug for pengene ved børsnoteringen.

Alt så tilsyneladende pænt ud, da Zealand Pharma tidligere på ugen meddelte, at der ville blive lukket for private investorers tegning af aktier i forbindelse med børsnoteringen. Men i går bekræftede biotekselskabet reelt, at interessen fra de professionelle investorer er særdeles kølig.

Helt usædvanligt har Zealand Pharma nemlig nu forlænget tegningsperiodens slutdato fra i går kl. 16 til mandag kl. 16.

Færre penge

Samtidig er kursintervallet sænket fra mellem 86 og 120 kr. pr. aktie til mellem 86 og 90 kr. pr. aktie, og hvor Zealand Pharma for blot få uger siden havde ventet at hente mellem 670 mio. kr. og 1,1 milliarder kr. før børsnoteringsomkostninger, vil man nu blot få mellem 373 og 448 mio. kr. i kassen før omkostninger, fordi der vil blive solgt færre aktier. Hvis det overhovedet lykkes at gennemføre børsnoteringen.

For næsten præcis fem år siden måtte Zealand Pharma ydmyget aflyse en børsnotering, også dengang efter massiv kritik fra professionelle investorer. Det er ikke kun børsnoteringen, der er blevet amputeret. Da Zealand Pharma 3. november afholdt pressemøde fortalte selskabet begejstret om udviklingen af lægemidler til behandling af hjerte-karsygdomme, men den lægemiddelkandidat, som Zealand Pharma har arbejdet på, er nu reelt blevet droppet.

»Bred interesse«

Bankerne bag børsnoteringen har ikke ønsket at kommentere baggrunden for den voldsomme amputering af børsnoteringen, men Zealand Pharmas adm. direktør, David Solomon, påstår, at investorinteressen blandt både danske og udenlandske investorer har været »meget stærk«.

»Der har været bred interesse. Det er ikke et spørgsmål om investorinteresse, men om at være helt sikker på, at vi er ordentlig fokuserede i vores strategi,« siger han.

Berlingske Business erfarer, at holdningen blandt større danske professionelle investorer er, at Zealand Pharma er relativt interessant, især da emissionsbankerne Danske Markets og Jeffries satte prisen på aktierne ned efter tilbagemeldinger fra investorerne. Men fra flere udenlandske investorer lyder det, at Zealand Pharma ganske enkelt ikke er interessant nok. Selskabets længst fremskredne produkt, diabetesmidlet Lixisenatid, vurderers ganske enkelt til ikke at have det kæmpepotentiale, som Zealand Pharma selv vurderer.

Og samtidig lyder vurderingen, at Zealand Pharma, der blot har ca. 70 ansatte, i for høj grad ville bruge penge fra børsnoteringen på lægemiddelkandidater, der fortsat er på et meget tidligt udviklingsstadie, herunder midlet til hjerte-karsygdomme, og derfor har større risiko for at floppe.

Lytter til investorerne

David Solomon afviser dog, at der er ringe interesse fra udenlandske investorer.

»Det vil jeg ikke sige, men det vil jeg ikke kommentere yderligere. Vi lytter bare til de tilbagemeldinger, som vi har fået fra investorer og tilpasser vores pipeline til at fokusere på de kandidater, der har det højeste potentiale, som globale investorer vil investere i. Børsnoteringer er altid vanskelige, og vi mener, at det er godt at lytte til sine investorer. Man kan være stædig og ikke lytte til investorerne, eller man kan lytte til investorerne og få en bedre børsnotering og aktionærkreds. Det er det, som vi prøver her,« siger David Solomon.

Normalt kan det meste sælges, blot prisen er rigtig. Men ifølge David Solomon, har det ikke været prisen, der har været problemet for selskabet i forhold til den igangværende børsnotering.

»Vi har haft rigtig udbytterige og inspirerende møder med investorer, og de er meget interesserede i vores selskab. Det her handler ikke om værdiansættelse. Men vi har lyttet til de tilbagemeldinger, som vi har fået, og vi ændrer vores fokus i vores pipeline til de produkter med det største markedspotentiale. Derfor har vi brug for mere tid,« siger David Solomon, der fortsætter: »Vi har haft møder med investorer over hele verden fra San Francisco til Zürich og fra København til Stockholm. De siger, at vi skal tilpasse vores pipeline, og det vil øge vores værdi. Det handler om at tilrette vores strategi, så vi får den bedst mulige børsnotering.«

Selskabet selv har slået på, at man er kommet langt med udviklingen af diabetesmidlet Lixisenatid, men den udvikling bliver reelt stort set dækket af samarbejdspartneren, det globale medicinalselskab Sanofi-Avensis.