Biotek-millionær satser på snaps

En ny spritfabrik kridter op til mere konkurrence på snapsefronten.

Det store snapseudvalg i Danmark får en ny konkurrent. Hos Altia, der for eksempel ejer Brøndums Snaps, er reaktionen, at det er godt med mere konkurrence.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen

Der skal snaps til op mod jul og alle julefrokosterne. Der er rigeligt at vælge i mellem på hylderne. Nu kommer en ny spiller ind i konkurrencen om at tilfredsstille folks ganer. Det skriver Børsen.

Selskabet Den Ny Spritfabrik bliver stiftet i dag og har store planer om at placere sig tungt på markedet.

»Ideen er at lave en ny industrivirksomhed, som skal være en betydningsfuld spiller inden for spiritusmarkedet i Nordeuropa«, siger ejer og administrerende direktør i Den Ny Spritfabrik, Henrik Elsner, til Børsen.

Første mål for virksomheden er at nå en markedsandel på tre pct. i 2017 og en omsætning på 28 mio. kr. Først skal der dog lige findes 7,4 mio. kr. hos investorer. Selv har Henrik Elsner og hans kommunikationsdirektør lagt 7,2 mio. kr. i foretagendet. Planen er at få ti ansatte til at begynde med. I takt med flere produkter er tanken, at det antal vil stige.

Henrik Elsner har erfaring med at stifte en ny virksomhed. Han kommer fra biotekbranchen, hvor han ejede virksomheden M&E Biotech, der gik fra to til 160 medarbejdere. I 2000 solgte han forretningen for 50 mio. kr., og han kunne kalde sig mangemillionær.

Efter det begyndte Henrik Elsner at eksperimentere med produktion af alkohol. For udover snaps har den tidligere biotek mand produceret vin. Efter salget af biotekvirksomheden købte han et landbrug på Stengården nord for Fredensborg i Nordsjælland. Nogle af pengene brugte han på at anlægge en 7000 kvadratmeter stor vinmark lige ned mod Esrum Sø. Ham og sin kone har i en længere årrække beskæftiget sig med vin. Gennem selskabet Stone Grange har parret importeret australsk vin. Men nu ville de også producere selv.

I dag er det ikke længere rødvinen, der er i fokus. I stedet har akvavit, absint, æblebrændevin og en mindre produktion af brandy fået plads i foretagendet.

Henrik Elsner regner med, at han i 2016 vil begynde at tjene på snapsesatsningen. Forventningen er, at overskuddet vil ligge på cirka 5 mio. kr. Men så skal pensionen også skiftes ud med arbejde fra otte om morgenen til 20 om aftenen.

»Man starter ikke en virksomhed ved at lægge sig på sofaen. Jeg havde egentlig tænkt lidt på, at jeg skulle have en periode, hvor jeg skulle slappe af, gå lidt på pension. Men det er altså meget sjovere at have skruen i vandet og fuld fart på. Så jeg besluttede mig for, at jeg blev nødt til at sadle om«, siger han til Børsen.