Biotek-fonde investerer heftigt i cementsværvægter

Både Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden har i løbet af de seneste måneder investeret stort i FLSmidth. Begge de to fonde har nu strategisk tunge aktieposter i industrikoncernen i Valby.

Ingeniørkoncernen FLSmidths hovedsæde på Vigerslev Alle i Valby Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Novo Nordisk Fonden har via sit investeringsselskab Novo A/S været på storindkøb i FLSmidth for anden gang i løbet af mindre end to måneder og kom torsdag op på en ejerandel på 10,05 pct.

Den 8. oktober nåede Novo A/S en ejerandel på 5,02 pct. i FLSmidth, og nu er ejerandelen altså fordoblet over den magiske 10 procentsgrænse, der gør, at Novo kan blokere for en eventuel tvangsindløsning fra en potentiel køber af den store leverandør af cementfabrikker og udstyr til cement- og mineindustrien.

Senior Investment Director i Novo A/S, Morten Beck Jørgensen, begrunder investeringen med, at FLSmidth efter Novos opfattelse er en solid og veldrevet virksomhed, der har et langsigtet potentiale for at kunne udvikle sig positivt.

»Vi tror, at det vil være en god investering på lang sigt,« svarer han i en mail til Berlingske Business.

Netop cement- og mineindustrien ligger lagt fra Novos typiske investeringsområde, idet Novo A/S - udover at holde Novo Nordisk Fondens store ejerandele i Novo Nordisk, Novozymes og IT-selskabet NNIT - stort set udelukkende har investeret i en stribe selskaber i bioteksfæren. Om den noget atypiske industriinvestering forklarer Morten Beck Jørgensen

»Det er en del af den finansielle investeringsstrategi for Novo A/S, at vi bliver langvarige investorer i veldrevne større virksomheder - også udenfor biotek - hvor vi tror på en værdiforøgelse på længere sigt. Vi ser hele tiden på, hvad der er af muligheder i markedet - både i Danmark og udlandet - og træffer på den baggrund løbende beslutning om konkrete investeringer. Nærmere kan jeg ikke komme det vedrørende vores ejerandel«.

Han oplyser dog, at Novo A/S ikke har planer om at gøre sin indflydelse gældende i FLSmidth gennem en bestyrelsespost.

Danmarks anden store medicinalinvestor, Lundbeckfonden, har også henover efteråret investeret heftigt i FLSmidth og er nu også oppe på en ejerandel på 10,03 pct.

Også her er FLSmidth en noget atypisk investering, da Lundbeckfonden og dens investeringsselskab Lundbeck Invest typisk investerer i biotek og sundhed, som f.eks. investeringen på 50 pct. af Falck.

En fællesnævner mellem i Lundbeckfonden og FLSmidth er dog, at fondens formand, Jørgen Huno Rasmussen, indtil maj 2013 var topchef i industrikoncernen i Valby. Til erhvervsmediet Finans sagde Jørgen Huno Rasmussen i september, da Lundbeckfonden rundede ejerandelen på 10 pct. i FLSmidth:

»Vi skal bestemt ikke til at drive virksomhed inden for cement- og mineindustrien. Vi investerer, fordi vi synes, at det er en god investering i et selskab med store muligheder, men som midlertidigt har en lav aktiekurs, fordi mineindustrien er i et dyk«.