Biometriske pas er lige på trapperne

Teknologi. Et pilotprojekt i Schweiz kan betyde at vi inde for en overskuelig fremtid lægger det traditionelle pas på hylden og i stedet tyer til passet med elektronisk chip.

Det rødbede farvede pas er muligvis på vej på pension. For et pilotprojekt med elektroniske pas er blevet rullet ud i Schweiz og erfaringerne vil på sigt vise om pas med chip er fremtiden.

Siden slutningen af 2006 har schweiziske borgere haft mulighed for at ansøge om pas med en elektronisk chip, der identificerer ejeren af passet. Informationen om ejeren af passet samt pasfoto er lagret på en chip, der sidder i passet og dermed beskytter imod uautoriseret adgang eller manipulation. Det er Siemens IT Solutions og Services som står bag projektet.

- Det går stærkt inden for udviklingen af nye identifikationskort baseret på biometri, der bliver drevet af krav om høj sikkerhed og præcis identifikation af mennesker, der krydser landegrænser, siger Lars Smith, Country Manager for Siemens IT Solutions and Services i Danmark.

I praksis bliver ansøgernes biometriske data registreret og gemt i otte registreringscentre i Schweiz og på otte schweiziske ambassader og konsulater i verden. Centrene er udstyret med ID-aflæsere, kameraer og en software-løsning. På registreringscentrene og i udvalgte schweiziske lufthavne har schweiziske borgere ligeledes ret til at tjekke og sammenligne de gemte data fra deres pas imod de lokale data via specielle tjeksystemer. Forsøgsprojektet løber minimum indtil 2009, hvor Schweiz så vil beslutte, om de nye biometriske pas skal være standard fremover.