Bilsalget kører derudad

Danskerne køber og indregistrerer flere - og større - biler. Det er et udtryk for større optimisme både hos erhverv og private, mener De Danske Bilimportører.

Foto: MIGUEL MEDINA. Danskerne køber flere biler, og det er især lidt større biler end før, der bliver solgt og indregistreret. Peugeots 308-model, som sidste år blev valgt til årets bil i Europa, hører hjemme i den klasse af biler, som bliver solgt i større tal. AFP PHOTO/MIGUEL MEDINA
Læs mere
Fold sammen

Bilsalget stiger år efter år, måned efter måned, og nye tal fra Danmarks Statistik bakker op om tendensen. I marts måned blev 19.500 nye biler indregistreret, og det er en stigning på otte procent i forhold til februar måned. Danskerne køber flere biler, og det er især biler til erhvervsbrug, der trækker væksten.

En stor del af de nye indregistreringer er leasede biler. Hele fire ud af ti biler, der blev indregistreret i marts måned var leasede, og det er især til erhvervsbrug, der blev leaset i stort tal. Hele 80 procent af leasingbilerne var til erhverv.

Når det kommer til bilsalg, viser tallene samme opløftende tendens.

Tal fra bilimportørerne viser, at marts måned såvel som første kvartal af 2015 sætter rekord. Salget i marts blev samlet set 17 procent over marts 2014 og hele første kvartal af 2015 lå fem procent over samme kvartal sidste år. Marts tegner sig ligeledes for det højeste salg på en enkelt måned set over de seneste 15 måneder. Der er fremgang i salget af personbiler såvel som i de mere erhvervsrelaterede vare- og lastbilklasser.

»Det er jo positivt for branchen, at der er nogen, der efterspørger nye biler. Vi synes, der er en del tegn på, at der er mere optimisme i erhvervslivet. Men det er ikke kun erhvervslivet, for der er positive tendenser både for erhvervskøb og privatkøb,« siger Gunni Mikkelsen fra De Danske Bilimportører, som er en brancheorganisation for 23 bilimportører i Danmark.

Større biler betyder optimisme

Der sælges flere af de lidt større biler i det såkaldte C-segmentet. I den klasse hører blandt andet biler som Peugeot 308, VW Golf, Skoda Octavia og Nissan Qashqai. Den biltype udgør i dag 24 procent af de solgte biler, og er med en fremgang på mere end 50 procent i forhold til marts sidste år nu det næststørste segment blandt de biler, som danskerne køber. Tendensen til at danskerne køber større biler, har været der gennem hele sidste år, og ses meget tydelig på salget de første tre måneder af i år.

»Der er flyttet mere over på de lidt større biler i C-segmentet. Der er mange, der har reel behov for en bil med lidt mere plads, og når der er økonomisk råderum, kan man også købe en lidt større bil, som stadig er miljøvenlig og kører langt på literen,« siger Gunni Mikkelsen fra De Danske Bilimportører.

Hos Danske bank vurderer privatøkonom Las Olsen, at det stigende salg af de lidt større biler tegner godt for økonomien.

»Der er da meget, der taler for, at mange skal købe sig en ny og større bil nu. Renten er ekstremt lav, forbrugertilliden er meget høj, realindkomsten er stigende, og det samme er beskæftigelsen. Men den anden vej trækker, at vi stadig har en stor gæld i husholdningerne med fra sidste opsving. Vi regner med, at resultatet af det alt i alt vil være moderat stigende forbrug her i 2015, og det passer dagens tal meget godt med,« siger Las Olsen fra Danske Bank.

Også sidste år var bilsalget rekordsættende. Danmarks bilpark har aldrig før fået så mange nye medlemmer som i 2014. I alt blev der ifølge Danmarks Statistik indregistreret 188.400 nye biler sidste år, og det er det højeste antal nogensinde.