Bilproducent vinker farvel til Australien

GM Holden har valgt at trække sig ud af Australien. Det efterlader Toyota som den sidste køretøjsproducent i landet.

Holden er et australsk bilmærke, der blev grundlagt i 1856. Nu siger virksomheden stop og forlader Australien. 
Læs mere
Fold sammen

I 2017 er det slut for GM Holden med at fremstille biler i Australien. Der har været for meget modvind i branchen.

»Beslutningen om at afslutte produktionen i Australien afspejler den perfekte storm af negative påvirkninger bilindustrien står i landet, herunder den vedvarende styrke i den australske dollar, høje produktionsomkostninger, lille hjemmemarked og nok den mest konkurrencedygtige og fragmenterede auto marked i verden,« siger GM Holden bestyrelsesformand, Dan Akerson, til The Guardian.

Udmeldingen vil få konsekvenser for 2.900 medarbejdere. De står til at skulle forlade deres arbejde i løbet af de næste fire år.

Den administrerende direktør har meddelt, at det har været en vanskelig beslutning at skulle forlade Australien, hvor virksomheden blev grundlagt i 1856. 

Tilbage står Toyota som den sidste køretøjsproducent i Australien. Virksomheden frygter effekten af GM Holdens beslutning.

»Dette vil lægge et hidtil ukendt pres på den lokale leverandør netværk og vores evne til at bygge biler i Australien,« siger virksomheden til The Guardian.

Ikke kun Toyota står tilbage med en ærgerlig fornemmelse. Også Australiens fungerende premierminister, Warren Truss, udtrykte sin frustration foran parlamentet i Australien, da han meddelte nyheden.

»Holden har været et ikonisk nationalt mærke og en del af vores arv. Mange af os har haft fornøjelsen af at rejse og eje australske bygget Holdens, og det er en skam, at det ikke vil fortsætte,« sagde han.

GM Holden er bare en i rækken af producenter, der har valgt at trække sig ud af Australien. Mitsubishi trak sig ud af Australien i 2008, og Ford vil stoppe produktionen i 2016.