Bilmesse spækket med lækre nye hybrider

GENÈVE: Det kommer uden tvivl til at blive biler med diesel- og benzin-plugin-hybridteknik, der kommer til at sænke CO2-udslippet på den korte og mellemlange bane. Det viser årets bilmesse i Genève, der har åbent en uge frem. -

2013 er denne Range-Rover 4x4 plug-in hybrid klar til salg - måske uden afgift, for ellers vil den nok være svær at sælge i Danmark. Foto: Carsten Teiner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilfabrikkerne har rullet det tunge miljø skyts ud på biludstillingen i Genève – og der er langt mellem bilproducenter, der ikke viser en ny en plug-in hybrid model eller en bil med bioethanoldrift.

Nogle producenter så som Peugeot har været på vej i nogle år og har vist deres hybrid biler tidligt – andre så som Volvo dukker bare op for første gang med den nye teknik – og er klar næste år i forretningerne.

Det er så ikke fordi, man ikke har andre miljøvarer på hylderne. Både Peugeot og Volvo byder på elbiler og ethanolteknik. Og Toyota står klar med både biobrændstof, el, hybrid, plug in hybrid og brint.

Se de 10 hybridbiler fra udstillingen

- Vi er klar med at udskifte benzinmotoren i vores hybrid biler, når man politisk bliver enige om, hvad man ønsker: ethanol eller brint, som lige nu er mest sandsynligt på sigt. Vi vil se meget mere biobrændstof fremover – og i er med. Væsentligt for success er dog I en vis udstrækning offentlige tilskud, så flere vil købe bilerne, sagde executive vice præsident hos Toyota Motor Corporation, Takeshi Uchiyamada.

Toyota har tilbudt deres Prius hybrid model i mere end 10 år – langt før andre begyndte at tilbyde denne teknik. I Genève viser de også to nye hybridbiler, Yaris og den 7-sædede Prius .

På markedet næste år

Prius plug-in hybrid er på markedet næste år – altså på samme tid som biler med samme teknik fra biler så som Volvo V60 , Ford C-Max og Opel Ampera. Range Rover 4x4 er med i 2013 – med kun 89 gram CO2 udledning. Senere kommer også Honda med Accord plug-in hybrid. Lige nu er de stærkest i hybrid – i Geneve med præmiere på Honda Jazz hybrid – samt en el-udgave af samme bil.

Den danske bilproducent Henrik Fisker bygger sin første Karma plug-in hybrid sports limousine på Valmet-fabrikken i Finland om 14 dage ifølge direktør Jacob Nellemann fra den danske importør. Bilen kører kun på el – men elmotoren kan oplades af en 2-liter GM motor. Uden afgifter ca. 800.000 kroner.

Se de 10 hybridbiler fra udstillingen

EU-Kommissionen har sat 2050 som skelsår for stop for brug af fossile brændstoffer i biler – men bilfabrikkerne er allerede nu langt i deres forskning. General Motors har blandt andet investeret halvanden milliard Dollars i brintteknologi – og Opel Ampera/Chevrolet Volt plug in hybridbiler kan købes næste år i Europa og USA.

Hos Toyota ser man også en forøgelse af elbiler – her vil en yderligere lettelse af batteriernes vægt være vigtigt – ligesom løsning af finansieringen af batterierne.

Bange for brugte biler

Takeshi Uchiyamada pegede dog på et problem – nemlig brugte hybridbiler. Mange mennesker er bange for brugte hybridbiler, fordi de ikke kender bilens historik. Først når der er solgt mange hybridbiler, hjælper det, sagde han.

Herhjemme har Peugeot og ChooseEV indgået samarbejde – og Better Place har netop offentliggjort priserne for leasing af batterier – som holdes udenfor, når man køber sin Renault Fluence uden afgift. Vi kan også købe en Fluence for godt 200.000 kroner og leje batterier – fra 1.500 kroner om måneden, hvis man ikke kører mere end 10.000 km.om året – ellers er det noget dyrere. Så følger en ladestation ved huset og ret til at lade på Better Place’ ladestandere - samt fri batteriskift ved 19 kommende batteriskiftestationer rundt om i landet.

I Genève var den mest opsigtsvækkende elbil VW’s retro Van ”Bulli”, som vækker minder om VW’s første T1 ”rugbrød” i 1950. Bulli – også kaldet Microbus i USA – får nu renæssance som elbil med en rækkevidde helt op på 300 kilometer. Seks personer er der plads til på to bænksæder- plus 370 liter bagage. Kommunikationssystemet om bord er en bærbar iPad. Musikanlægget er også fra USA – fra Fender, kendt for produktion af guitarer til verdens topmusikere. En varevognsudgave er p.t. ikke på tale – men ville være naturlig for bytransport.

Se de 10 hybridbiler fra udstillingen