Billund er fyldt med højt-flyvende virksomheder

Billund Kommune er ikke kun hjemsted for Danmarks næststørste lufthavn, Lego og Legoland. Det er også den kommune i Danmark, der er bedst til at skabe vækstvirksomheder per indbygger.

Luftfartsselskabet Sun-Air er en af Billunds succesfulde virksomheder i vækst. Kristian Tvergaard, der er kommerciel direktør for Sun-Air, har med selvsyn set, hvordan Billund og omegn har oplevet fremgang og udvikling det seneste årti takket være et par store vækstlokomotiver. Foto: Sun Air
Læs mere
Fold sammen

Der er noget i den midtjyske jord, der skaber mere end almindeligt gode forudsætninger for vækst og udvikling.

Billund er nemlig den kommune i Danmark, som i 2012 har den højeste koncentration af vækstvirksomheder samt andel af ansatte i vækstvirksomheder. Det viser en ny undersøgelse fra revisions- og rådgivningsvirksomheden EY (tidl. Ernst & Young), som har taget temperaturen på det lokale vækstmiljø i landets 98 kommuner.

Det er anden gang inden for tre år, at Billund bliver udråbt som Danmarks fremmeste vækstkommune, og det er ikke helt tilfældigt, lyder det fra Carsten Collin, der er partner og direktør for EYs Entrepreneur Of The Year-konkurrence.

»Der er bygget en kultur op i hele området, hvor man tænker meget erhvervsorienteret. Du skal ikke mere end en generation tilbage, så var alle selvstændige i det her område som landmænd. Det er til forskel fra de større byer, der i industrialiseringen havde meget store arbejdspladser til lønmodtagerne i form af fabrikker og havne. Det ligger ganske enkelt i generne på befolkningen at tænke erhvervsrettet, og det kommer til sin ret i samarbejdet mellem kommunen og virksomhederne,« forklarer Carsten Collin.

En vækstvirksomhed er blandt andet kendetegnet ved at skabe solid økonomisk vækst, have mindst 20 ansatte og skabe nye arbejdspladser. I 2012 identificerede EY omkring 1.200 af den type virksomheder i Danmark i forbindelse med sin årlige vækstskaberkonkurrence; EY Entrepreneur Of The Year.

Midtjysk vækstfænomen

Billund er ikke alene om at skabe den slags virksomheder i det centrale Jylland. Hele Region Midtjylland er den region, som formår at skabe mest vækst og udvikling blandt sine virksomheder.

På top 10-listen over de bedste danske kommuner finder man også Ikast-Brande, Herning og Hedensted. Billund indgår typisk i samme sætning som Lego eller Lufthavn, og på det seneste også Lalandia. Og selv om de skygger en anelse for de resterende virksomheder i Billund Kommune, der også tæller Grindsted by, så er det nogle vigtige lokomotiver for området. Det fortæller Kristian Tvergaard, der er kommerciel direktør for Sun-Air.

»Lego fylder selvfølgelig meget, og det skal de også. Som jeg ser det, er det til super gavn for byen både i forhold til Legos tilgang til at hjælpe det lokale erhvervsliv og sætte gang i ting i området,« siger han og peger blandt andet på, at Lego for nylig har købt byens tidligere rådhus og forvandler det til et Legomuseum og oplevelsescenter.

Derudover har Lego været med til at opbygge en international skole i byen, som i høj grad er relevant for en virksomhed som Sun-Air, der har en række udenlandske ansatte på lønningslisten.

Lufthavn i vækst

Luftfartsselskabet Sun-Air flyver ruteflyvninger ind og ud af tre lufthavne i Jylland i samarbejde med British Airways. Derudover handler selskabet med fly og reservedele, og igennem datterselskabet JoinJet er forretningen privatfly til erhvervslivet samt sygetransporter.

Sun-Air omsatte sidste år for 368 mio. kr. og har eksisteret i 35 år. Selskabet har set Billund udvikle sig lige under sine vinger.

»Udviklingen i Billund Lufthavn har været den store booster for os, hvor der er bygget nye terminaler, og trafikken er øget de seneste år. Men alt er vokset. Legoland bygger ud, og Lalandia er kommet til. Billund er blevet markedsført markant, og det gør bare, at det er nemmere at tiltrække arbejdskraft for os,« forklarer Kristian Tvergaard.

Billund Lufthavn havde i 2012 2,7 millioner passagerer igennem, hvilket er over en million mere end ti år tidligere.

»Det er jo lidt et paradoks, at Danmarks næststørste lufthavn ligger midt i Jylland langt væk fra de store byer på østkysten. Lufthavnens succes og betydning er bare et glimrende billede på den entreprenørånd, der findes i området,« siger Carsten Collin fra EY.