Billigt og bæredygtigt: Sådan springer du ud i en deleøkonomisk sommer

Der er et væld af muligheder for at gøre din sommerferie billigere og mere bæredygtig gennem en mængde deleøkonomiske tiltag. Berlingske Business giver dig syv bud på en billig sommer i deleøkonomiens tegn.

Spring på hovedet ud i deleøkonomien. Det kan gøre din sommer billigere og mere bæredygtig. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du sidder og sveder i sommervarmen på din altan midt i byen. Sommeren har ladet vente på sig, derfor har varmen sneget sig ind på dig, og du har ikke forberedt terrassen til temperaturer over 18 grader og skyer. Parasollen glimrer med sit fravær og dine solbriller er »so last season«.

Imidlertid er kontoen flad og sommeren lang. Så hvad kan du gøre? Du kan gå i gang med at samle flasker for at få råd til en kold rosé. Men du kan også finde din smartphone frem og downloade appen Ta' det. Dér kan du swipe gennem billeder af andres brugte ting, som de giver væk til dig helt gratis. Gratis sagde du?!

Jep, den er god nok. Og mens du er i gang med at finde en parasol til altanen, falder du over et trommesæt for begyndere. Midt i sommerheden har du fundet dig en ny hobby. Gratis og til afhentning i en lejlighed tæt på, hvor du bor. På vej ned ad trappen tjekker du også Afhent.dk. For når du nu er i gang med at hente folks brugte ting, kan du ligeså godt tjekke alle muligheder ud.

Vel hjemme efter en tour de force i dine medborgeres aflagte sager og med hænderne fulde af gratis goder til at forsøde sommerlivet, får du en pludselig indskydelse. Kunne sommervarmen kureres med hjemmelavet is? Fuld af forventninger klikker du ind på By-del, et online fællesskab, hvor du kan dele dine ting med naboer eller folk i dit nærområde. Til din begejstring finder du en ismaskine til udlån i en uge. Alt, du skal, gøre er at hente den og aflevere den i rengjort stand.

Således opløftet og med munden fuld af hjemmelavet is fra den lånte ismaskine, kommer du i tanke om, at du faktisk godt kunne bruge et nyt skrud til aftenens sommerfest i dine venners kolonihave. Efter et enkelt kig i dit skab, konstaterer du, at det skorter på farverige, blomstrede kjoler til aftenens havefest. I et spring sidder du på altanen. Din nye gamle parasol yder den nødvendige skygge, der skal til for, at dine øjne kan se skærmen på computeren, som du slår op foran dig.

Med et par klik og en søgning på »kjoler« og »deleøkonomi« finder du frem til Resecond. Det er verdens første bytte-kjole-butik. Fluks tegner du et medlemsskab, der koster 199 kroner til at starte med, men så får du også en gratis mulepose med i købet. Her gælder princippet 'en kjole for en kjole'. Så du fylder favnen med gamle kjoler, og så er du ellers nede af trappen igen og på vej til butikken i Jægersborggade på Nørrebro.

På vej tilbage til lejligheden kommer du i tanke om, at dine venner lige har fået et nyt barn. Egentlig finder du det åndssvagt at give babyer tøj, de kun kan passe i to måneder, så du hiver smartphonen frem og tegner et abonnement på delebørnetøj hos virksomheden Tiny Rebels. For 319 kroner om måneden får dine venner en pakke med børnetøj i purkens størrelse. Når det er blevet for stort, kan de bestille en ny pakke i den rigtige størrelse hos virksomheden. Den gamle pakke tøj sendes retur til Tiny Rebels, der vasker tøjet og sender det videre til en ny familie. Således har du gjort dine venner til medlemmer af en cirkulær økonomi.

Nu har du virkelig fået blod på tanden. Alle de sparede penge kan betale en tur sydpå, når den danske sommervarme slipper op. For at fortsætte din nye billige livsstil klikker du ind på Couchsurfing.com. Gennem det internationale netværk i cyperspace kan du komme komme i kontakt med folk fra byer i hele verden, der tilbyder dig en plads på deres sofa. Ganske gratis.

Du tager en spritny selfie med din smartphone, der skal pryde din nyoprettede profil, så du kan komme i gang med at lede efter ledige sofaer ude i verden. Og hvem ved, måske bliver du selv vært for en sofasover fra et fjernt land en dag. Måske får du endda en ny ven gennem sofadelingen.

Nu vi er ved overnatning. Når du på et tidspunkt er færdig med sofaer og udenlandske bekendtskaber, kan du få dig en billig sommer med en gammel kending. Boligbytte. Siden Homelink blev grundlagt af amerikaneren David Ostroff i 1953 er boligbyttesiden vokset til et netværk med boligbytte i flere end 70 lande. Du klikker dig ind på den danske side Dansk Boligbytte, hvor et medlemsskab koster 74 kroner om måneden.

Og apropos deling. Så har tidsskriftet Nyt Fokus skrevet en artikel, som tager dig gennem deleøkonomiens mudrede jungle af begreber og betydninger.