Billigt mediestunt er guld værd

Man kan ikke købe sig til den omtale, som Politiken har fået ved at trykke den omstridte jæger-bog. Men beslutningen er et reklamemæssigt knald eller fald.

Politiken har skabt røre efter udgivelsen af "Jæger - i kamp med eliten". Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikens tryk af Thomas Rathsacks bog om livet som elitesoldat i Afghanistan er blevet kaldt alt fra et billigt mediestunt til et forsvar for ytringsfriheden. Men lige meget hvad man mener, så er den markedsføringsmæssige værdi Politiken får ud af omtalen enorm.

”Det har en stor værdi for Politiken, ligesom det havde stor værdi for Jyllands-Posten at trykke Muhammedtegningerne. Det handler om, at læserne kan identificere sig med mediet. Det styrker brandet og styrker det følelsesmæssige bånd mellem læser og avisen,” siger Peter Goll, der er adm. direktør i kommunikationsfirmaet Geelmuyden-Kiese.

Dermed er omtalen forretningsmæssigt interessant, fordi det betyder større loyalitet i en tid, hvor læserne i stort omfang dropper avisabonnementerne. Det er umuligt at opgøre, præcis hvor stor prisen på en tilsvarende reklamekampagne ville være, men Peter Goll vurderer, at man skal op et stort to-cifret millionbeløb:

”En ting er den synlighed, man får, men det, der er vigtigere er, at folk tager stilling. Det betyder, at de husker det i fremtiden. Plus at man får omtale i platforme, man ikke kan købe sig til, nemlig TV 2 og DR."

Kan vise sig at blive dyrt
Den store virak kan dog vise sig at være et tveægget sværd for den kulturradikale avis. Med Politikens historie som den humanistiske, oplysende avis med et kritisk blik på krig og militær er offentliggørelsen af bogens indhold tæt op af læsernes idealer. Omvendt er det i imidlertid, hvis det viser sig, at bogen rent faktisk bringer mennesker i fare. Så er det et brud på de humanistiske idealer, vurderer Peter Goll.

”Det mest alvorlige for Politiken er, hvis Forsvaret kan sandsynliggøre, at Politiken har bragt folk i fare ved at trykke bogen. Det vil avisens egne læsere tage afstand fra. Hvis fogeden stopper bogen, fordi den bringer folk i fare, så kan det godt gå hen og blive en rigtig dårlig sag for Politiken.”

Torsdag vil retten tage stilling til om bogen skal stoppes ved fogedforbud som Forsvaret har krævet. Hvis det viser sig ved en efterfølgende retssag, at bogen ikke må trykkes, kan Politiken holdes strafferetlig ansvarlig. Forlaget People’s Press, der udgiver bogen, har udtalt, at de overvejer et sagsanlæg mod Politiken for brud på ophavsretten.