Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Otte ud af ti danskere køber økologiske varer. Især økologisk frugt og grønt, æg og mejeriprodukter er der efterspørgsel på, viser en befolkningsundersøgelse baseret på næsten 1.200 web-interview, der er gennemført af Epinion for Arla Foods.
I modsætning til priserne på økologiske mejeriprodukter er priserne på frugt og grønt dalet. Det er ganske enkelt blevet billigt i forhold til tidligere at putte den slags varer i indkøbskurven. Det viser en undersøgelse af økopriserne i Coop i 2014 og 2015, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget.
Mælk fra danske økologiske landmænd er meget eftertragtet. Ikke bare af forbrugerne, men også af mejerier i både Danmark og Nordtyskland. Det har fået mejerigiganten Arla til at sætte sig et mål om at øge produktionen af økologisk mælk i Danmark med 25 procent senest i 2017. Derfor leder Arla med lys og lygte efter nye økologiske landmænd.
Mens den konventionelle mælk er faldet i pris, har den økologiske mælk holdt prisen i Danmarks dagligvareforretninger. Derfor kan forbrugerne opleve det, som om økopriserne er steget.
Overskud hos økologer
Mejeriindustrien har de senere år oplevet stor fremgang i afsætningen af dansk økologisk mælk og mælkeprodukter i såvel Danmark som på andre markeder i Europa. Det betyder, at mejerierne lige nu kæmper med stor mangel på mælk.
»Hvis man vil have økologiske produkter frem til butikkerne, bliver man nødt til at fastholde de nuværende danske forbrugerpriser. Detailhandlen fortjener derfor ros for ikke at tage en voldsomt høj avance på økologi. Det giver fair forbrugerpriser, så vi undgår en mangelsituation i butikkerne i Danmark,« siger Ole Sørensen, formand for mælkeudvalget i Økologisk Landsforening.
Som leverandør til Arla får han en afregningspris på cirka 3,50 kroner pr. liter, mens konventionelle producenter får godt to kroner. Ole Sørensen siger, at de fleste konventionelle landmænd kører med underskud, mens næsten alle økologer har overskud.