Billigere fladskærme på vej

EU har tabt et internationalt slagsmål og skal afskaffe særlig afgift på blandt andet fladskærme og TV-bokse, der nu bliver op mod 14 procent billigere.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store fladskærme og kombiprintere bliver nu op til 14 procent billigere, fordi EU har tabt et internationalt slagsmål og derfor skal afskaffe den særlige told, der ligger på forbrugerelektronikken.

»Danske forbrugere kan nu med sikkerhed se frem til, at tolden på en række elektronikprodukter bliver fjernet. Store fladskærme med avanceret eelektronik kan blive op til 14 procent billigere, og også tolden på en række kombiprintere, som både fungerer som fax, scanner og printer, vil blive helt afskaffet. Det samme gælder for udvalgte sættopbokse til satellit eller kabel-TV,« forklarer chefkonsulent Kristoffer Klebak fra Dansk Erhverv.

To-fire milliarder kroner om året

Hvornår tolden, som årligt koster et sted mellem to og fire milliarder kroner, forsvinder, afhænger af de forhandlinger, som EU nu skal føre med USA, Japan og Taiwan. De tre lande havde klaget til Verdenshandelsorganisationen, som gav dem medhold i, at EUs særlige toldsatser ikke er lovlige.

»Derfor er det endnu uklart, hvornår de danske forbrugere vil få gavn af toldnedsættelserne i form af lavere priser i butikkerne herhjemme. Men de kommer hurtigere end forventet, da mange havde regnet med, at EU-Kommissionen ville appellere dommen,« siger Kristoffer Klebak.

Stor konkurrence

Han antager, at forhandlerne faktisk lader prisnedsættelsen komme forbrugerne til gode.

»Men med den store konkurrence, som der er på forbrugerelektronik, vil det nok ske,« siger han.

Dansk Erhverv roser EU for at respektere afgørelsen.

»EU ønsker ikke, at de lande, vi handler med, skal holde vore eksportvarer ude ved at opstille toldbarrierer. Derfor skal vi heller ikke gøre det selv,« siger chefkonsulenten.

Meget produceres uden for Europa

En betragtelig del af forbrugerelektronikken produceres uden for Europa, selv om flere af de store producenter også har fabrikker tilbage i navnlig Østeuropa.

Aftalen, »Information Technology Agreement«, er fra 1996 og er underskrevet af over 70 lande. Den fastsætter, at der ikke må lægges told på en lang række elektronikprodukter.