Billigere bacon i sigte

Svineproduktionen vokser verden over, og de globale grise har lagt pres på de danske producenters ellers lyse udsigt til en højere produktion i 2013 - det kan betyde, at prisen på dansk svinekød falder.

Svinepriserne bliver i år lavere end ventet, men niveauet bliver dog højere end i 2012, vurderer Karsten Flemin, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, i Morgenavisen Jyllands-Posten mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tydede på at den globale svineproduktion ville falde og sende priserne i vejret. Det var i hvert fald det, de danske svineproducenter håbede på efter flere års krise.

Men lande som USA, Rusland, Polen, Kina og Japan har en overraskende vækst i svineproduktionen, og det truer det fede 2013 for de danske besætninger med lavere svinepriser, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

»Der var lagt op til, at svineproducenterne i år skulle forgyldes af meget høje svinekødspriser. De priser er nu taget af bordet, fordi produktionen har udviklet sig noget anderledes end ventet,« siger markedsanalytiker hos Agrocom Palle Jakobsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Så måske er der udsigt til større flæskestege for færre penge og billigere bacon til weekendens brunch for danskerne.

Det aktuelle prisniveau antyder i hvert fald, at svinekødsnoteringen skal nedjusteres, og at sektorens indtjening bliver mindst en halv milliard kroner mindre end ventet. Sådan vurderer Karsten Flemin, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer i Morgenavisen Jyllands-Posten.

De store prisstigninger på foder i 2012, ventedes ellers at få flere besætninger verden over til at lukke, men det skete aldrig i det omfang, der var blevet forudsagt. I stedet fortsatte produktionen med at stige i både Rusland, Kina og USA, hvis massive farmes gæld og høje omkostninger tvinger bønderne til at kæmpe i dårlige tider.

Presset på de danske producenter lettes ikke af at kursen på dollar, yen og pund er faldet over for euroen, og derfor bliver det kød, der eksporteres uden for eurozonen, solgt til lavere kurs. 2013 skulle ellers være året, hvor dansk svineproduktion skulle ovenpå igen efter år med store underskud og faldende ejendomspriser.

Nu håber producenterne i stedet på at foderpriserne falder, hvis høsten i 2013 får den rette mængde sol og vand. På den måde kan de nemlig få ganske pæne regnskaber alligevel, siger Palle Jakobsen til Morgenavisen Jyllands-Posten. Han vurderer nemlig at selv om svinepriserne bliver lavere i år end ventet, vil niveauet være højere end i 2012.