Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den lette adgang til billige bøger i supermarkeder og på nettet har sat den danske bogbranche under et voldsomt pres.
Forlagene har på et år mistet ni procent af omsætningen. Det er især et svigtende salg og et konstant prispres fra både boghandlere og supermarkeder, der rammer branchen hårdt, og der er endnu ikke fundet en vej ud af krisen, fastslår professor i afsætningsøkonomi Thomas Ritter fra CBS Handelshøjskolen i København.
»Lige nu sejler forlagene ud på dybt vand. De krydser fingrene og håber på, at det ikke går galt. De ved simpelthen ikke, hvordan de skal tjene penge,« siger han.
Danske husstande bruger i dag 23 procent færre forbrugskroner på bøger, end de gjorde før krisen, viser tal fra Danmarks Statistik, og Thomas Ritter forudser forhandlerdød og store omlægninger i forlagsbranchen.
Administrerende direktør i Gyldendal Stig Andersen bekræfter, at branchen er presset historisk hårdt og nævner tre grunde: Mangel på storsælgende titler, den teknologiske konkurrence fra bl.a. e-bøger og digitale opslagsværker og »et strukturelt problem« - med hvilket han mener problemer med at tjene penge.
»Den tredje faktor er den alvorligste, for her er vi inde at røre ved selve værdikæden i branchen. Forfatternes, forlagenes og forhandlernes roller er i forandring, og vi har slet ikke set endestationen her,« siger Stig Andersen.
Formanden for Folketingets kulturudvalg, Flemming Møller Mortensen (S), frygter, at forlagenes krise vil resultere i færre bøger på dansk og på længere sigt true det danske sprog.
»På skalaen for kulturpolitiske problemer er det her i toppen. Hvis konsekvensen er færre dansksprogede udgivelser, er det et massivt samfundsproblem,« siger formanden, der nu har indkaldt til en høring om forlagskrisen.