Billigboliger og ungdomshybler i hundredevis på vej til Carlsbergbyen

Rådhuset og ølbyen har aftalt, at den ellers mondæne bydel får 400 almene ungdomsboliger og 200 almene familieboliger inden for tre år. »Nu undgår vi en rigmandsghetto,« siger borgmester.

Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med priser på op til 16 millioner kroner for lejligheder i det kommende Bohrs Tårn har Carlsbergbyen ikke just lagt sig i den billigste ende af hovedstadens boligområder, men nu baner en aftale mellem Københavns Kommune og Carlsbergbyen vej for cirka 600 boliger i en prisklasse, der skulle være noget mere tilgængelig for flere.

Cirka 21 procent af de formentlig knap 3.000 boliger på de tidligere bryggeriarealer på grænsen mellem Valby, Vesterbro og Frederiksberg skal ifølge rådhuset være »forbeholdt borgere, som måske ellers ikke ville have råd til en bolig i det nye, mondæne byområde«. Omkring 2018 får Carlsbergbyen cirka 400 almene ungdomsboliger og 200 almene familieboliger, altså det, som tidligere blev kaldt socialt boligbyggeri.

»Vi skal holde fast i, at der skal være plads til alle slags mennesker i København. Her er almene boliger en fantastisk måde at sikre, at vi bliver ved med at have en blandet by, hvor mennesker med forskellige indtægter og livsvilkår bor dør om dør og lærer hinanden at kende,« udtaler overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemelding.

Jensen har sammen med et flertal på rådhuset lobbyet for en lovændring, der giver kommuner mulighed for at kræve, at op til 25 procent af nybyggeriet går til almene boliger - noget, som udlejerne i Ejendomsforeningen Danmark mildest talt ikke er begejstrede for, da det i deres øjne koster investorerne dyrt. Carlsbergbyen havde oprindeligt forpligtet sig til, at 10 procent af boligerne skulle være almene, men er nu gået med til en andel på godt og vel det dobbelte.

»Med den nye planlov i hånden kan vi skabe det København, vi ønsker, nemlig et København for alle. Det nye værktøj betyder, at vi har mulighed for at samle København bedre, når vi får flettet almene boliger ind i de nye byudviklingsområder. Områder som ellers nemt kunne udvikle sig til rigmandsghettoer,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten.

Kommunen har et mål om at få 8.200 nye almene boliger i 2025. Et andet mål er at få flere ungdomsboliger til de mange, som studerer i hovedstaden. En del i øvrigt på UCC-professionshøjskolen, som er ved at få bygget nyt og blive samlet i netop Carlsbergbyen med en stribe mellemlange uddannelser som pædagog og lærer.

De 400 ungdomsboliger i Carlsbergbyen ventes at blive på omkring 35 kvadratmeter og koste i omegnen af 3.200 kroner om måneden. Og kommer til at ligge tæt på den kommende Carlsberg S-togsstation, som erstatter Enghave Station fra næste år.

Carlsbergbyen er sat på tegnebrættet, fordi ølproduktionen for nogle år siden flyttede til Fredericia. Planen er at etablere en ny bydel med op imod 3.000 boliger samt en del erhverv med kontorer, butikker og - fortsat - hovedsæde, laboratorier og besøgscenter for Carlsberg.

Finanskrisen bremsede i flere år planerne, men nu er flere byggerier i gang - blandt andet af komplekset med Bohrs Tårn, som både rummer over 100 eksklusive boliger og UCC-professionshøjskolen, der får 10.000 studerende og flere hundrede ansatte.