Billig klimaforurening bliver dyr for dansk erhvervsliv

Den lave CO2-kvotepris har allerede kostet dansk erhvervsliv dyrt. Eksporten af grøn teknologi er de seneste år faldet markant. Samtidig har billig klimaforurening påført DONG Energy store tab.

Nu har Europa-Parlamentet forkastet klimakommissær Connie Hedegaards forsøg på at redde det europæiske CO2-kvotesystem, og kvoteprisen forventes at falde yderligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>KØBENHAVN/STRASBOURG: Den billige klimaforurening i Europa er et alvorligt problem for eksporten af den højt besungne grønne danske teknologi.

Siden 2008 er eksporten af grønne løsninger og teknologi til det vigtige europæiske marked faldet med omkring 18 procent. Det viser tal, som brancheorganisationen Dansk Energi har hentet fra Danmarks Statistik og Eurostat. I samme periode faldt den samlede danske industrieksport med seks procent.

Den økonomiske krise generelt – og den lave CO2-kvotepris i særdeleshed – får skylden for det danske eksportdyk.

Nu har Europa-Parlamentet forkastet klimakommissær Connie Hedegaards forsøg på at redde det europæiske CO2-kvotesystem, og kvoteprisen forventes at falde yderligere. Erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) arbejdede for et nej til Connie Hedegaards forslag – og fik det. Dermed har organisationen skubbet til en gruppe grønne medlemsvirksomheder, som i forvejen var sårede og havde brug for hjælp.

Vestas, Danfoss, Grundfos og DONG Energy arbejdede alle aktivt for et ja til det nu forkastede forslag, fordi den lave CO2-kvotepris skader deres forretning.

»Så længe prisen pr. udledt ton CO2 er så lav, som den er i øjeblikket, er der risiko for, at det går ud over incitamentet til at investere i vedvarende energi og energibesparelser,« siger Mette Refshauge, kommunikationsdirektør i Danfoss.

Det seneste nej til forslaget om at pille 900 mio. CO2-kvoter ud af systemet og føre dem tilbage på et senere tidspunkt har sendt chokbølger ind i den grønne industri. Nu frygter danske producenter af vedvarende energiløsninger samt fjernvarmeselskaber yderligere eksporttab og fyringer.

»Hvis der ikke hurtigt iværksættes andre politiske tiltag for at rette op på CO2-kvoternes fallit, så betyder det milliardtab i eksporten af danske energiteknologier og tab af tusindvis af danske job,« siger Lars Hummelmose, direktør i Fjernvarmeindustrien DBDH.

For statens energiselskab, DONG Energy, har den billige klimaforurening også skabt store problemer. Energibranchen kæmper i øjeblikket med en strukturel forandring fra sort til grøn energi, og her kommer lave CO2-kvotepriser som en stor sten på vejen sammen med en anden mulig game changer i form af billig skifergas.

DONG nedskrev for milliarder

Allerede sidste år nedskrev DONG Energy to milliarder kroner på sine to gasfyrede kraftværker i Holland og Storbritannien som en direkte konsekvens af lave CO2-kvotepriser samt skifergas.

»Der er ikke nogen tvivl om, at en betydelig del af de tab, vi har taget på vores gasforretning de senere år, skyldes den meget lave CO2-kvotepris samt dem lave kulpris som følge af billig skifergas fra USA. Efter den seneste nedslående afstemning i Europa-Parlamentet har vi dog stadig et håb om, at CO2-kvotesystemet kommer til at fungere,« siger Karsten Anker Petersen, kommunikationschef i DONG Energy.

Efter resultatet af den vigtige afstemning om CO2-kvotesystemet i forgårs, faldt prisen på CO2-kvoter markant fra over fire euro til under tre euro. Til sammenligning var det den oprindelige forventning, at kvoteprisen skulle være 30 euro.

Sagen følges tæt af Australiens regering, som forbereder en fusion af det australske og det europæiske kvotesystem.

»Vi forstår det sådan, at sagen nu går tilbage til miljøudvalget, så vi er nødt til at se, hvad der kommer ud af det, før vi drager endelige konklusioner om betydningen af afstemningen,« siger Mark Davis, talsmand for Greg Combet, Australiens klimaminister.

Op til afstemningen i forgårs lobbyede Dansk Industri (DI) kraftigt for et nej, mens en række grønne virksomheder – som også er medlemmer af DI – arbejdede for et ja. DIs adm. direktør, Karsten Dybvad, var blandt andet medunderskriver på en kronik i Dagbladet Børsen, hvor han talte varmt for at forkaste Connie Hedegaards forslag.

Efter at DI har sejret og fået sit nej til Connie Hedegaards forslag, har industriorganisationen haft travlt med at understrege, at man skam stadig støtter grøn omstilling. Berlingske ville gerne have talt med Karsten Dybvad selv, men det var desværrre ikke muligt i går.

»Kommisionens forslag ville ikke gavne klimaet, ville ikke øge investeringerne i grøn teknologi, men ville samlet set øge erhvervslivets omkostninger. I DI Energibranchen, som er DI’s branchefællesskab for virksomheder der har energi som forretningsområde, har vi som vigtige mål at forbedre vilkårene for vores medlemmer og det vil vi fortsat arbejde benhårdt på,« siger branchedirektør Hans Peter Slente, DI Energibranchen.

Lige nu koster det tre euro at udlede et ton CO2.