Billig genvej til børsen

E-emissioner. Aktiesalg via internettet er et billigt alternativ til traditionelle børsnoteringer. Der findes nu to systemer, som kan sende virksomheder på børsen for ned til to mio. kr.

Det behøver ikke længere koste store millionbeløb at føre en virksomhed på børsen. Som med så meget andet har internettet også rokket ved traditionerne omkring aktietegninger og lagt pres på investeringsbankernes høje honorarer til glæde for virksomhederne.

I Danmark findes der nu to systemer, som virksomheder kan bruge til at sælge aktier via internettet forud for en børsnotering. Det ene, cTrade, er udviklet af den mellemstore it-virksomhed cBrain, som selv brugte systemet i forbindelse med noteringen på Københavns Fondsbørs sidste år. Det andet hedder Capitrader og udbydes af Capinordic Bank.

Grundlæggende tilbyder cTrade og Capitrader den samme ydelse, idet systemerne kan håndtere aktietegning via internettet. Virksomhederne skal sørge for at skabe opmærksomhed hos investorerne, som så klikker ind, tegner aktier, betaler med dankort og lader systemerne klare resten.

Verdens billigste noteringI forhold til traditionel aktietegning med tegningsblanketter, hvor virksomheden bruger en investeringsbank til placere aktier på forhånd, er internet-metoden langt hurtigere og billigere.

- Med cTrade kan en børsnotering af mindre virksomheder klares for helt ned omkring to mio. kr., så det er betydeligt billigere end de traditionelle metoder, forklarer Per Tejs Knudsen, bestyrelsesformand i cBrain.

Med brug af cTrade kom cBrain på fondsbørsen med kun 0,5 mio. kr. i samlede eksterne omkostninger, hvilket ifølge Per Tejs Knudsen er verdens billigste børsnotering af et selskab nogensinde.

Målrettet mindre selskaberSå lav en pris skal andre virksomheder ikke forvente, hvad end de benytter cTrade eller Capitrader. Som tommelfingerregel koster det omkring en tiendedel af det rejste provenu at bruge sidstnævnte, men modsat cTrade sælges Capitrader som del af en pakke, hvor Capinordic Bank giver rådgivning og sørger for alt i forbindelse med en emission.

- Vi tilbyder en samlet løsning inklusive den rådgivning, der er vigtig i så komplekse sager, som børsnoteringer er. Capitrader er en billig løsning til især mindre selskaber, der skal ud og rejse et begrænset provenu hos private investorer, forklarer Niels Kryger Andersen, chef for børsnoteringer i Capinordic Bank

Capitrader har blandt andet været benyttet i forbindelse med noteringen af mediebureauet Notabene.net på First North, mens cTrade bliver benyttet, når Enalyzer fra i dag starter sit salg af aktier med henblik på optagelse samme sted.