Billig finansiering holder oliepumperne i gang i USA

Trods et fald i olieprisen til omkring 60 dollar per tønde fortsætter de amerikanske oliepumper med at pumpe den sorte væske op af jorden, drevet af adgang til billig finansiering.

Foto: SEAN MASTERSON. EPA/SEAN MASTERSON
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Wall Street Journal.

Den lette adgang til kapital har gjort amerikanske olieproducenter i stand til at holde sig oven vande og undgå likviditetsproblemer.

På trods af at mere end halvdelen af de olierigge, der i september var i gang med at bore nye brønde, nu er blevet sat på lager, nåede olieproduktionen i midten af maj op på 9,6 mio. tønder om dagen i USA, hvilket er det højeste niveau siden 1970.

Det viser nye tal fra de amerikanske myndigheder.

Da olieprisen begyndte at falde i sidste halvår af 2014 spåede mange analytikere, at en gentagelse af 1986's oliecrash, hvor mange olieselskaber blev tvunget til at stoppe med at bore efter olie eller sælge ud til rivaler for at undgå bankerot.

Men investorers og bankers villighed til at hælde penge i olieselskaberne har denne gang været langt større, til trods for at amerikanske olieselskaber har måtte skære i investeringer for milliarder af dollar og har måtte fyre mere end 100.000 ansatte.

- Det der gør denne nedgang anderledes er, at der er meget mere kapital til rådighed, udtaler Pearce Hammond, chefkonsulent i investeringsbanken Simmons & Co., til Wall Street Journal.