Billedspam afløses af ny drilsk spam

Spamtrusler. Sidste års mest drilske form for spam er på retræten. Nu afløses billedspam af de såkaldte pdf-spammails.

Spam er som at slås med ukrudt. Når man har fået bugt med den ene art, dukker der nyt op.

I ny en rapport, der dokumenterer den globale udbredelse af spam, konkluderer it-sikkerhedsleverandøren Symantec, at mængden af billedspammails er faldet drastisk, men samtidig er nye typer af irriterende mails dukket op.

Billedspam har det seneste år været en af de mest effektive former for spam, men nu har den såkaldte pdf-spam overtaget rampelyset.

Sidstnævnte karakteriseres ved at være en vedhæftet fil - det vil sige, at der ikke er meget tekst i selve mailen. Det er netop ord og begreber i tekstmails, som er elementer spamfiltrene benytter til anslå, om der er tale om spam. Samtidig ser pdf-erne også mere professionelt udført ud, når modtageren åbner mailen.

- Spammerne ved, at det bliver svære og svære at trænge igennem de forskellige spamfiltrere og derfor er det vigtig, at få folk til at åbne filerne og dermed får en større såkaldt "hitrate". Det kan lade sig gøre, hvis brugerne synes, at mailen og pdf'en ser professionel ud, forklarer Ken Willén, der er sikkerhedsspecialist ved Symantec.

Blev taget på sengenPdf-spam afløser billedspam, der for et lille år siden udgjorde halvdelen af alle spammails. Billedspam tog it-leverandørerne på sengen, og de var ifølge Ken Willén over en bred kam ikke i stand til at opfange billedespam i filtrene.

- Man kan godt sige, at billedspam var en meget succesfuld måde at lave spam på, for det tog næsten et halvt år for os leverandører at få styr på den slags. Vi skulle til at udvikle nye filtermetoder, for at opfange den form for spam, fortæller Ken Willén.

De resterende tre procentNu tyder meget på, at leverandørerne af spamfiltre har fået bugt med de påtrængende billeder. Ved årsskiftet udgjorde billedespam 50 procent af alt spam og i sidste måned var det samme tal helt nede på 14 procent.

Det betyder dog ikke, at den globale spammængde er ved at aftage. Det er stadig en massiv tidsrøver. Næsten 75 procent af alle klodens e-mails var i sidste måned spammails. Og nu kan leverandørerne gå i gang med at slås med pdf-spam.

Ifølge Ken Willén er filtrene dog blevet bedre og opfanger i gennemsnit 97 procent af alle spammails. Spammerne fokuserer altså nu på de sidste tre procent, der trænger igennem, vurderer han.