Bill Gates vil opfinde "Toilettet 2.0"

"Toilettet 2.0" skal ændre livet for milliarder af mennesker i den fattige verden. Microsoft-stiteren Bill Gate vil redde liv ved at indføre forbedret sanitet i den tredje verden. Lort skal blive til energi, lyder visionen.

Bill Gates Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN BRADY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilsyneladende er der langt fra muse-klik til toilet-skyl. Men Bill & Melindas Gates Fond skyder nu over 200 millioner kroner i udviklingen af en helt ny form for toiletter, der skal gøre livet sundere for potentielt milliarder af mennesker, der i dag ikke har adgang til de vandskyllende toiletter, som opfattes som naturlige i vores del af verden.

Støtten til udviklingen af det nye toilet blev offentliggjort i går på en afrikansk konference. På Twitter skrev Bill Gates selv:

"Toilet 2.0’ – that’s right, innovations in sanitation have a big, positive impact for billions w/o access."

Se også: Verdens vildeste toiletter

Microsoft-stifterens fond har som formål netop at støtte projekter, der kan hjælpe mennesker over hele kloden til et sundere og mere produktivt liv.

"Ingen opfindelse i de seneste 200 år har gjort mere for at redde liv og forbedre sundheden end den sanitære revolution, der blev sat i gang med opfindelsen af toilettet," siger Sylvia Matthews Burwell, der er chef for fondens globale udviklingsprogram.

"Men der skete ikke nok. Kun en tredjedel af verden fik adgang. Der er brug for en ny tilgang. Nye ideer. Sagt helt kort: Vi har brug for at genopfinde toilettet," tilføjer hun.

Der arbejdes intenst på at udvikle toiletter, der ikke skal bruge store mængder vand for at komme af med skidtet. Måske er der ligefrem et toilet på vej, der kan omdanne det menneskelige affald til energi på stedet.

Det traditionelle toilet blev opfundet i 1775. Men over 2,5 milliarder mennesker har fortsat ikke adgang til et toliet, og ifølge verdensundhedsorganisationen WHO så er alene det skyld i sygdomme, der tager livet af halvanden million børn hvert år.