Bill Gates forsvarer robotterne: De kan hjælpe mennesker

Microsoft-stifteren er optimistisk om nye teknologier som kunstig intelligens og den påvirkning de vil have på verden.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Tiksa Negeri
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fordelene ved nye teknologier opvejer de potentielle faldgruper.

Den holdning gav Microsoft-stifteren Bill Gates udtryk for ved en paneldebat i Saudi Arabien modereret af CNBC.

Fremskridt inden for kunstig intelligens, automatisering og robotteknologi kan frigøre mennesker til at passe jobs, hvor der i dag er store mangler, mener Bill Gates.

»Vi er i en verden af mangel, men disse fremskridt vil hjælpe os med at håntere de vigtigste problemer,« sagde Bill Gates til paneldebatten ifølge CNBC.

Han peger blandt andet på udfordringer med at kurere smitsomme sygdomme og have nok sundhedspersonale som områder, hvor teknologiske fremskridt kan hjælpe.

Tidligere har Bill Gates plæderet for, at robotter skal betale skat på lige fod med mennesker. Deres arbejde har stor værdi, lød hans argument.

Ifølge CNBC anerkendte han da også de potentielle faldgruber ved robotternes komme. Han nævnte blandt andet problemer i forhold til privatliv og politiske reklamer og kampagner. Samtidig sagde han, at forældre vil få en vigtig opgave i forhold til at bedømme om deres børn »spiller for mange spil«.

Men grundlæggende gav han udtryk for, at de potentielle gevinster opvejer de potentielle problemer. Blandt andet ved at hjælpe samfund med at tage sig af deres ældste borgere.

»Når vi frigør arbejdskraft fra noget som produktion, kan vi flytte det til nogle af de her meget menneske-centrerede behov,« sagde Bill Gates.

Tidligere har den kendte forsker Stephen Hawking advaret mod, at robotternes hastige udvikling kan være »socialt nedbrydende«.