Bill Gates dropper sin Windows-telefon

Verdens rigeste mand er også gået over til Android, afslører han.

Selv Bill Gates har udskiftet sin Windows-telefon. Arkivfoto: Yana Paskova, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Yana Paskova

Selv Bill Gates - manden, der opfandt Windows - har nu droppet sin Windows-telefon.

Verdens rigeste mand, som trak sig helt tilbage fra Microsoft i 2014, har skiftet til en Android-telefon, fortalte han forleden i et interview med den amerikanske TV-station Fox News. Dermed er Windows som mobilstyresystem endnu tættere på at blive lagt helt i graven.

»Jeg skiftede faktisk for nylig til en Android-telefon med masser af Microsoft-software på,« sagde han grinende uden at komme ind på, hvilket mærke han har valgt.

Nej, ingen iPhone

I interviewet roste han samtidig Apples afdøde topchef og medstifter, Steve Jobs, og kaldte det »herligt, at Apple fortsætter med sit gode arbejde«.

»Men, nej, ingen iPhone,« slog han fast.

Hvor 86 procent af alle nyproducerede smartphones fødes med Googles mobilsoftware Android, er Windows' markedsandel nu på 0,1 procent, viser opgørelser fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

I Danmark er der ifølge IDC solgt sammenlagt 381.000 Windows-telefoner mellem 2010 og 2017. Til sammenligning blev der i Danmark alene i årets første tre måneder solgt 309.000 Android-telefoner.

Milliarddyr fiasko

Microsoft, som er verdens største softwareproducent og står bag såvel Windows som Office-kontorpakken med bl.a. Word, Excel og Powerpoint, fik i januar 2014 Satya Nadella som ny topchef. Han har ændret Microsofts satsninger helt, og Microsoft leverer i dag masser af software til såvel Android som til Apples mobilstyresystem iOS, der bruges på iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer.

Microsoft overtog i 2014 hele finske Nokias mobilproduktion af Lumia-telefoner med Windows for 40,5 milliarder kroner i forsøget på at sparke Windows bedre ud i folks lommer. Det blev aldrig en succes, og de, der købte Windows-telefoner, blev skuffede over, at mange af de mest populære apps ikke fandtes i Windows-udgaver. Udviklerne ville ikke bruge tid og penge på at lave særlige Windows-udgaver.

Microsoft indstillede i 2016 reelt sin mobilproduktion og nedskrev den med et næsten lige så stort beløb som indkøbsprisen.

Stadig Windows på PCen

Den nye Windows 10 havde som mål at kunne bruges på tværs af PCer, tavle-PCer, mobiltelefoner og Microsofts egen spillekonsol, Xbox. Reelt er det dog kun omkring 20 procent af de resterende Windows-telefoner, der bruger Windows 10 Mobile OS-softwaren, som Microsoft fortsat bakker op.

I juli ophørte Microsofts support af Windows Phone-softwaren, som resten af Windows-telefonerne benytter. Den bliver ikke længere opdateret, og mobilejerne kan ikke skifte til den nyeste udgave.

Bill Gates sagde dog i interviewet, at han fortsat bruger Windows på sin PC.

Den 61-årige Bill Gates er ifølge magasinet Forbes i dag god for 85,6 milliarder dollars. Pengene bruger han sammen med hustruen Melinda i deres fælles velgørenhedsfond, Bill & Melinda Gates Foundation.