Bilister kan holde øje med forureningen

Miljø. En ny teknologi kan løbende måle, hvor meget en bil forurener. Målemetoden kan bygges inde i instrumentbrættet, så bilisterne motiveres til at køre mest miljøvenligt.

Britiske forskere har udviklet en laserteknologi, der løbende kan måle forureningen fra en bilmotor. Dermed kan forureningsværdierne bygges ind i instrumentbrættet og få bilisterne til at køre mere miljørigtigt. Det skriver Ingeniørens netportal. Det er et hold forskere fra University of Manchester, som har konstrueret en enhed, der ved hjælp af laser kan måle, hvor meget CO2, CO og methan der er i udstødningen.

Når først opfindelsen er blevet optimeret, vil den løbende kunne overvåge og fortælle, hvor meget bilen forurener. Det kan hjælpe bilister til at reducere bilens forurening ved at ændre på deres kørselsmønstre, mener forskerne.

Udover at indbygge måleudstyret i en bil har de også konstrueret en version, der kan stå i vejsiden og give oplysninger om forureningen. Det kan ifølge forskerne også bruges til at indføre betalingssystemer, så de største miljøsvin betaler de højeste vejskatter.

Kilde: Ing.dk - mja