Bilister kan glæde sig til billigere benzin

Der bliver skåret mellem 25 og 30 øre af benzinprisen, hvis olieprisen lægger sig fast omkring 100 dollar per tønde, som Danske Bank forudser.

Foto: ERIK JEPSEN
Olieboomet i det amerikanske Midtvesten, vil få de små tal på benzinstanderen til at løbe lidt mindre løbsk for danskerne næste år.

Det store udbud får nemlig olieprisen til at falde sig omkring 100 dollar per tønde, vurderer Danske Bank, og det vil skære mellem 25 og 50 øre af den benzinpris, som møder de danske forbrugere, vurderer Peter Rasmussen, olieanalytiker hos Statoil.

"Hvis råolie bliver billigere, så gør benzinen også. Ikke på kort sigt, men over et år vil det slå igennem, og benzinprisen vil komme til at ligge mellem 25 og 50 øre lavere end i dag," siger Peter Rasmussen og forudser en diesel-pris på cirka 10 kroner literen og en benzin-pris omkring 11,5 kroner.

Han er enig i, at olieprisen vil stabilisere sig omkring en pris på 100 dollar, også fordi organisationen af olieproducerende lande, OPEC, har en interesse i, at undgå en himmelflugt. Ekstreme oliepriser vil nemlig sætte ekstra skub i udviklingen af alternativer til de fossile brændstoffer. OPEC arbejder dermed typisk for en oliepris mellem 90 og 120 dollar.

Mandag formiddag handles en tønde Nordsøolie for 108 dollar, men vil ifølge Danske Banks analyse kunne fås mindst otte dollar billigere næste år. 
Faldet i olieprisen vil dog ikke slå igennem på benzinpriserne én til én.

"Branchen får hug for, at prisen ikke falder lige så meget som olieprisen, men der kommer afgifter og moms oveni, og indkøbet af råolien bliver dyrere, når dollaren bliver styrket," siger Peter Rasmussen.

Netop dollarprisen drypper malurt i bægret for de udenlandske indkøbere, når amerikanerne pumper massive mængder olie op af undergrunden. Målt i dollar bliver indkøbet billigere, fordi udbuddet stiger, men olieboomet føder også en kraftigere økonomisk vækst i USA, og det styrker valutaen - og gør dermed olieindkøbet tilsvarede dyrere for udenlandske indkøbere.

Mandag koster en amerikansk dollar 5,7 danske kroner. Det er markant under niveauet bare sidste sommer, men pilen peger opad for den amerikanske valuta.

"Amerikansk økonomi får det i øjeblikket bedre og bedre i forhold til Europa. Samtidig har Bernanke annonceret, at man vil begynde at neddrosle quantitative easing-programmerne. Dermed vil man pumpe færre penge ud i amerikansk økonomi, og det vil styrke dollaren," siger Henrik Drusebjerg med henvisning til de tre amerikanske obligationstilbagekøbsprogrammer, der har støttet økonomien siden finanskrisen i 2008.

Under den seneste runde kendt som QE3, har den amerikanske centralbank Federal Reserve opkøbt obligationer 85 milliarder dollar om måneden, men centralbankchef Ben Bernanke har nu gjort det klart, at amerikansk økonomi nu skal til at klare sig uden disse støttehjul.