Bilimportørerne slår alle rekorder

Umiddelbart er det vanskeligt at se, at bilbranchen står foran en revolutionerende forandring.

Foto: Christian Als.
Læs mere
Fold sammen

Delebilsordninger har fået et gennembrud, korttidsleje af elbiler har sat sit præg på især hovedstaden, og Uber er i gang med at udfordre hele tankegangen bag taxikørsel med priser, der gør det til et tillokkende alternativ til offentlig transport for mange private.

Men går vi ned i statistikkerne, så slår bilimportørerne alle de rekorder, der er værd at nævne.

Bilsalget er steget med næsten ti procent i 2015 og runder for første gang et salg på over 200.000 personbiler. Det præcise tal er 207.717. Ser vi på varevogne, er salget steget med 14 procent til 32.461.

Den interessante udvikling er, at danskerne i mindre grad ønsker at eje deres egen bil. I 2015 var andelen af leasede biler oppe på 24 procent, særligt for biler i den billige ende. Andelen er fordoblet siden 2013.

Og lad os lige tage en rekord mere. Salget af elbiler nåede op på 4.327 eller næsten tre gange så mange som året før, der igen var tre gange højere end det tidligere år.

Rekorderne på landevejen kan direkte læses i regnskaberne. Samlet har bilforhandler-kategorien øget omsætningen med 14 procent, og langt hovedparten har formået at øge overskuddet i forhold til forrige år.

Mercedes leverer kategoriens bedste resultat efter skat, mens Toyota og BMW kan glæde sig over kategoriens bedste afkastningsgrader.

Ny på listen er Fleggaard Leasing, som oprindeligt begyndte med at lease biler til koncernens egne medarbejdere, men nu har en fyldig menu af leasingmuligheder til alle virksomheder. Fleggaaard Leasing strøg ind i kategorien med en omsætningsstigning på 68 procent og blev dermed kategoriens vækstvinder.

Andersen Motors med Suzuki-mærket har kategoriens næststærkeste salgsfremgang på 42 procent.

De store biler kan også

Ligesom med personbiler har lastbiler og busser fået betydeligt mere rygvind i 2015-regnskaberne.

I 2014 dykkede salget af lastbiler med godt 14 procent, men billedet er forandret i 2015. Salget af lastbiler er hele 29 procent højere end i 2014. Antallet af solgte lastbiler rammer 4.756 og er nu det højeste siden 2008, hvor finanskrisen begyndte at rulle ud over det globale erhvervsliv.

Ifølge Danske Bilimportører blev der også i 2015 indregistreret flere nye busser end tidligere. Selv om det er et begrænset antal på 550 nye i 2015, er det trods alt ti procent højere end året før.

I hele kategorien »lastbiler og andre køretøjer« er omsætningen steget med 11 procent. Resultaterne er samtidig blevet en hel del bedre.

En undtagelse er Pon Equipment, der sælger entreprenørmaskiner fra Caterpillar. Selskabet taber penge for fjerde år i træk.

Kosmetik til biler

Bortset fra kosmetik til kvinder – og nu også til mænd – er biler nok det, vi pimper mest. Jagten på de rette lygter, kapsler og stænkplader afspejles i denne branche, selv om det meste biludstyr nok sælges af helt praktiske og nødvendige årsager.

Den største i kategorien er BPW Finans, som er tyskejet og gennem årtier har været totalleverandør til transportbranchen. Selskabets førsteplads er dog truet af Danmarks største importør og leverandør af autodele, FTZ Autodele og Værktøj.

Den mest mest kendte virksomhed i kategorien er fynske T. Hansen Gruppen, der ejes af Bent Jensen. Han har solidt opbygget en forretning på salg af udstyr til biler – foruden cykler, dæk og fyrværkeri.

T. Hansen Gruppen er igen i år den bedst indtjenende virksomhed i kategorien.

Det største tab finder vi i Silkeborg-­virksomheden Auto Akku, der ejes af Søren Ulrik Toft-Jensen. Virksomheden har lidt store tab i et datterselskab i forbindelse med flytning af produktion fra England til Polen. Til gengæld er omsætningen øget, og koncernen har haft succes inden for mechatronics, hvor mekanik og elektronik er bygget sammen, f.eks. i elektriske styretøjer.