Bilgigant vil skære 10 pct. af arbejdsstyrken verden over

Den amerikanske bilgigant Ford planlægger at lave store nedskæringer i firmaets arbejdsstyrke. Nedskæringer på Fords amerikanske fabrikker, kan risikere at give politisk bagslag til Donald Trump, der tidligere lagde pres på Ford for at bevare amerikanske arbejdspladser.

Foto: Arnd Wiegmann. FILE PHOTO: The logo of Ford is seen during the 87th International Motor Show at Palexpo in Geneva, Switzerland March 8, 2017. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo
Læs mere
Fold sammen

I et forsøg på at sætte skub i overskuddet hos Ford Motor Co. har firmaets administrerende direktør Mark Fields varslet, at der skal skæres 10 pct. af firmaets medarbejdere. Det skriver Fox Business.

Beslutningen er blevet truffet for at nå et mål om at mindske omkostningerne med tre mia. dollars i 2017. Bilgiganten vil derimod satse mere på forskellige teknologi-investeringer heriblandt elbiler og selvkørende biler.

Salget af biler er gennem et stykke tid aftaget i fart, og prisen på Fords aktier er faldet næsten 40 pct., siden Mark Fields kom posten som direktør tilbage i 2014.

I år er også året, hvor Ford måtte vige pladsen, som den andenmest eftertragtede bilaktie efter General Motors til Tesla.

Ford har 200.000 ansatte over hele verden, og halvdelen af disse er i Nordamerika. Præcis hvor der skal skæres, og hvilke lande og arbejdspladser, der er mest udsatte, vides endnu ikke, men nedskæringerne forventes at begynde i denne uge.

USA’s præsident Donald Trump lagde tidligere på året pres på Ford Motor Co., som havde planer om at flytte 700 arbejdspladser til et nybygget værk i Mexico. Donald Trump truede med at indføre en højere grænsebeskatning på mexicansk-producerede biler for at forhindre at arbejdspladser rykkede ud af landet.

Planerne blev af Ford derefter skrottet, hvilket USA’s præsident så som en personlig sejr. Men bliver der foretaget store nedskæringer hos Ford i USA, kan det risikere at give politisk bagslag, skriver Fox Business.

Ud over at have lagt pres i form af varsling om højere importskat har Donald Trump også tvunget Ford og General Motors til at bygge nye fabrikker i USA, hvilket sikrer et par tusinde jobs.

Den beslutning har siden modtaget kritik i medierne og af demokrater for at være en dråbe i havet sammenlignet med de millioner af industrijobs, der er blevet nedlagt i de seneste ti år i USA.