Bilforsikringer stiger uforståeligt meget

Forbrugerrådets direktør forstår ikke, hvorfor danskernes bilforsikringer er steget med 70 procent siden år 2000. Der mangler konkurrence, lyder det.

Læs mere
Fold sammen
Danske bilejere er blevet overhalet indenom af voldsomme stigninger på bilforsikringer siden år 2000.

Selv om forsikringsreglerne har ændret sig undervejs, så forstår direktør i Forbrugerrådet, Rasmus Kjeldahl, ikke, hvordan bilforsikringer kan stige med hele 70 procent på små 10 år.

- Det står jeg faktisk uforstående over for. For der er ganske vist åbnet op for større erstatninger (En lovændring i 2002 udløste større erstatninger til dem, der kommer tilskade i trafikken, red). Men jeg har ikke set tal, der skulle dokumentere, at det har givet selskaberne udgifter i den størrelsesorden. Jeg tror snarere, at der har været for lidt konkurrence på markedet, siger Rasmus Kjeldahl.

Han understreger, at det kan føre til et indgreb udefra, hvis prisernes himmelflugt fortsætter.

- Hvis det sker, så må Konkurrencestyrelsen se på: Er de her markeder konkurrencepræget, eller er der nogen aftaler mellem selskaberne, som gør, at præmierne bliver for høje. Det tror jeg ikke, der er, men det er jo det, vi har Konkurrencestyrelsen til, hvis markedet ikke kan bedres af egne kræfter, forklarer han.

Mens priserne på varer generelt er steget med 20 procent siden 2000, er priserne på forsikringer steget mere end dobbelt så meget - helt præcist 50 procent, skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Rasmus Kjeldahl kalder konkurrencen "alt for dårlig inden for forsikringsbranchen", og samtidig lader han forbrugerne forstå, at ansvaret også hviler på deres skuldre.

- Jeg tror, man må være realistisk. Hvis forbrugerne ikke reagerer, så tager selskaberne det, de kan få. Det bedste man kan gøre som forbruger, det er, at gennemgå sine forsikringer cirka hvert andet år, og så ringe rundt til tre-fire forskellige selskaber og prøve at tjekke priser, siger Rasmus Kjeldahl.

/ritzau/